De bibliotheek van de toekomst

Gepubliceerd: Dinsdag 15 maart 2016 12:07

Robert-Jan Steegman ziet een verhuizing van de bibliotheek naar het centrum om meerdere redenen niet zitten.{jcomments on}

 

 

Robert-Jan Steegman schrijft:


'Enkele jaren geleden zorgde Jan van Loon er op creatieve wijze voor dat de N329 tien jaar te laat werd verbreed. Door de weg om te dopen in 'De weg van de toekomst' verleidde hij de provincie om vele miljoenen te steken in allerhande snufjes zodat zowel Oss als Noord Brabant schone sier kunnen maken met een hypermoderne strook asfalt. Dat asfalt is overigens het enige wat functioneert, de snufjes zoals een pratende tunnel, groene lampjes, een groene golf en infopalen die vertellen hoeveel stroom de weg opwekt functioneren heel soms maar meestal niet.
 
Momenteel wordt op een vergelijkbare wijze gezocht naar de oplossing van een ander jarenlang probleem. Het centrum moet geholpen worden na de zware klappen die het kreeg door het verdwijnen van Dixons, Perry Sport maar vooral V&D. Het verplaatsen van de bibliotheek naar het centrum wordt opeens gezien als een soort reddingsboei waar alles aan wordt opgehangen. Het wachten is alleen nog op een ronkende naam voor een dergelijke move: Bibliotheek van de Toekomst? Bieb 2.0? Reden voor mij om Google eens aan het werk te zetten en te zoeken naar 'De bibliotheek van de toekomst'...
 
Wanneer je dat doet komen er twee interessante stukken naar voren. Een daarvan is een lijvig stuk van de commissie Cohen. Wanneer je dat stuk doorleest herken je meteen de hand van Job Cohen: pappen en nathouden, de boel bij elkaar houden, allerlei gemeenplaatsen waarbij alleen het thee drinken er nog aan ontbreekt. Een stuk van het Goethe instituut geeft een beter beeld: vijf experts geven daar beknopt hun mening. Het beeld dat daaruit ontstaat is een bibliotheek die vooral digitale informatie beschikbaar stelt. In de fysieke bibliotheek vindt men ruimtes om die informatie te beleven, waar lezingen worden gegeven, informatie getoond in een soort infotheater. Ook is het een ontmoetingsplek waar mensen via interactie informatie uitwisselen, cursussen volgen en samen studeren.
 
Wanneer je dat beeld loslaat op de plek waar de bibliotheek in Oss zich nu bevindt dan vraag ik me af waarom verplaatsing een optie is. De bibliotheek deelt het gebouw met twee instellingen die theater (!), beleving, educatie, studeren en cursussen bieden. Daar is nota bene net het Stadsarchief bij gekomen, zodat het aanbod van informatie nog groter is geworden. Het ligt centraal tussen de middelbare scholen (informatieklanten bij uitstek), goed bereikbaar met ruime en goedkope parkeergelegenheid zowel voor auto's als fietsen. Voor een eventueel natje en een droogje kunnen de bezoekers naar het theatercafé en nabijgelegen Cityhotel. Een ideale plek dus!
 
Wanneer ik de berichten over de potentiële verplaatsing van de bibliotheek volg dan bespeur ik een soort van tunnelvisie: de bieb moet en zal verplaatst worden om zodoende het centrum redden. De gedrevenheid van Centrummanagement en de wethouder is natuurlijk te prijzen. Eindelijk wordt er werk gemaakt van het saneren van het lelijke V&D pand, het momentum wat ontstaan is door het faillissement wordt gebruikt om de gebouweigenaar aan te zetten tot actie. Als troef in dat kaartspel wordt nu de mogelijke verplaatsing van de bieb op tafel gelegd.
 
Ik betwijfel of een dergelijke bibliotheek van de toekomst wel een toekomst heeft. Ze gaat immers op alle genoemde punten inleveren: geen fysieke band met een theater, stadsarchief of muziekschool, slechter bereikbaar, parkeren met de auto is een drama, verder verwijderd van de meeste middelbare scholen met het TBL als enige uitzondering. En de grootste verliezer is de Raadhuislaan met een verloederd belastingkantoor, een halfleeg politiebureau en nog meer leegstand. En de vraag is wat het centrum gaat winnen: winkelen en bibliotheekbezoek, ik zie de logische combinatie niet en velen met mij.
 
Ik denk dat de gemeente het geld voor cultuur beter kan besteden dan aan een dure verhuizing naar een duurdere locatie. Ook het centrum is meer geholpen met een andere meer logische invulling van de leegstand. De V&D is een prachtige locatie voor een (overdekte) marktplaats waar dinsdag en zaterdag de kooplui kunnen gaan staan in plaats van het bezetten van parkeerruimte op het winderige Terwaenen en de Heuvel (waar nu de sokkenboer het zicht op de etalages op zaterdag ontneemt). Ook geeft het meer ruimte voor evenementen zoals een grotere, deels overdekte kermis. En de Raadhuislaan verdient eerder steun dan een nieuwe tegenslag, wat zeker geldt voor Lievekamp en Muzelinck die het al moeilijk genoeg hebben.
 
Het is goed dat we in Oss nadenken over de toekomst, of dat nu van de bibliotheek is of het centrum. Beiden staan voor grote veranderingen door de ontwikkelingen op digitaal gebied die winkelen en lezen ingrijpend veranderd hebben en nog zullen veranderen. We moeten echter niet de fout maken om de toekomst van beiden met elkaar te verbinden, daarvoor hebben ze te weinig met elkaar gemeen. Ik ben benieuwd welke visie de Osse politiek hierover heeft.'

Deel deze pagina: