Daar nemen we er eentje op!

Gepubliceerd: Dinsdag 04 september 2018 12:13

Daar nemen we er eentje op!

Onze columnist en levensgenieter René van Rooij geeft Staatssecretaris Paul Blokhuis zijn zegen om kratten bier in de aanbieding uit te bannen. Maar volgens René moet Blokhuis ook mensen zelf laten bepalen wat en hoeveel ze eten en drinken.

“Kratten bier in de aanbieding en acties voor goedkope wijn zijn niet langer toegestaan als de plannen in het akkoord doorgaan. Bovendien wil Blokhuis de accijnzen op alcohol indexeren, zodat de prijs met de inflatie meegroeit. Het akkoord behandelt drie thema's: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Uit de conceptversie bleek eerder vandaag dat Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) suikervrije frisdrank en bronwater goedkoper dan suikerhoudende dranken wil maken door de verbruiksbelasting op suikervrije producten te laten vervallen.”

Citaat uit het nieuws. Daar ben ik mooi in de aap gelogeerd, als kettingroker, met morbide obesitas die bovendien nog van een drankje op zijn tijd houdt...

Aan de andere kant: het is natuurlijk ook te gek dat je een volle krat bier kunt kopen voor prijzen waarvoor je bijvoorbeeld in Amsterdam nog geen vaasje pils kunt scoren. Alleen al om de kasteleins een beetje tegemoet te komen met dat ontzettend doorgeslagen rookbeleid zou het daarom misschien niet verkeerd zijn om supermarktbiertjes een stukje in prijs te verhogen.

“Dan rijden we toch naar Duitsland?” hoor ik u denken. Juist! Doe dat! Grootverbruikers of flinke innemers zullen ongetwijfeld nog manieren vinden om aan hun kicks te komen, en dat is logisch. Maar wie écht speciaal naar Duitsland rijdt voor een paar kratjes bier omdat het in Nederland te duur wordt, die heeft misschien wel heel andere problemen en dát is misschien waar Blokhuis het juist voor doet! Dat is vrees ik verspilde moeite. Alcohol, drugs en tabak zullen altijd slachtoffers blijven maken. Hoeveel verboden of wetten je daar aan vastknoopt. Verspilde moeite vrees ik. Net als het NIX-beleid. Het enige wat dat in mijn optiek in de hand heeft gewerkt zijn zuipketen, en op veel plekken heeft drank plaats gemaakt voor allerlei soorten drugs. We slaan door in regeltjes en wetten. Ik hoor alle partijen nog roepen: “Minder regels, minder bureaucratie.” Sure! Daar komt vooralsnog weinig van terecht, niet dan? Vettaks, en nog meer van dit soort wazige plannen om de werkmens te beperken in zijn of haar levensvreugd! Problemen met alcohol en drugs zul je daarmee nooit voorkomen. Met voorlichting en waarschuwen wellicht? Ik weet het niet meer. Ik weet alleen dat we in Nederland knap aan het doorslaan zijn overal met allerlei regelgeving.

Ik ken meerdere probleemgezinnen waarvan de kinderen al drinken sinds hun twaalfde en roken sinds hun elfde. Het is niet moeilijk te raden hoe het met deze jeugd gaat aflopen. Bureau HALT en de reclassering zitten al met open armen klaar. Daar doet zo’n Blokhuis niets aan, en geen enkele regel of wet trouwens! Fatsoen, waarden en normen zijn al vele jaren VER te zoeken in Nederland. En als na jaren pappen en nathouden, knuffelen en therapieën blijkt dat zulke mensen echt niet (verder) te helpen zijn, komen ze alsnog terecht waar ze al die jaren al recht op af gestevend zijn. Het is vervelend, maar het is niet anders, helaas.

Maar supermarktbier duurder? Mijn zegen heeft ie, maar laat hem meteen die NIX-regel even afschaffen en de mensen zelf bepalen wanneer en waar hun kroost gaat drinken. Laat die supermarkten verder maar stunten met verse groenten, fruit, melk en alles wat voor gezond door mag gaan. Prima! Zolang daar de boeren en tuinders maar niet onder gaan lijden, maar dáár zit nu net de kneep: voor alles wat (te) goedkoop aangeboden wordt, laten ze één of meerdere toeleverancier bloeden!

Enneh….Blokuis: laat vooral de mensen zelf eens uitmaken wat en hoeveel ze eten en of drinken. De rekening voor overdaad al dan niet in combinatie met ongezond leven krijgen ze vroeg of laat zelf gepresenteerd, daar is geen wetje voor nodig, en sommigen weten dat, heel goed zelfs. Ikzelf incluis.