D66, PB, VVD en PP Blanco: 'zonnepanelen mogen niet leiden tot stijging WOZ en OZB'

Gepubliceerd: Donderdag 14 maart 2019 20:55

D66, PB, VVD en PP Blanco: 'zonnepanelen mogen niet leiden tot stijging WOZ en OZB'

HEESCH - D66, Progressief Bernheze, VVD en Politieke Partij Blanco hebben vanavond een motie ingediend om zonnepanelen buiten de heffingsmaatstaf voor de OZB te houden. "Door het plaatsen van zonnepanelen stijgt de WOZ waarde van woningen en daarmee ook de OZB. Daarmee worden mensen die duuzaam bezig zijn gestraft."

Dat is de mening van de oppositiepartijen die de motie indienden. "Je moet mensen juist stimuleren om duurzaam bezig te zijn, al gaat het maar om een tien euro", aldus Ellen Neelen van Progressief Bernheze. "Het moet ook niet alleen gaan over zonnepanelen maar om alle duurzame investeringen in woningen", vulde Annemieke Boellaard van D66 aan.

Lokaal gaf aan dat het gemiddeld gaat om een stijging van 10 euro van de OZB waarde als er sprake is van zonnepanelen. "De regering is naar aanleiding van kamervragen bezig met een wet om zonnepanelen standaard buiten de OZB te houden", aldus Jan Bouwman van Lokaal die naar aanleiding van deze aangekondigde motie in de materie was gedoken. "Gemeenten zijn daarnaast zelf bevoegd om de lokale lasten vast te stellen."

"Zonnepanelen worden niet meegenomen in de waardering van vastgoed", zei wethouder Rien Wijdeven die aangaf dat er op dit moment wel een inventarisatie loopt naar waar zonnepanelen liggen. "Als de regering al een onderzoek is gestart kunnen we dat beter afwachten omdat er dan een wet komt waaraan we sowieso gebonden zijn. Onderzoek kost altijd geld, dus is mijn advies om het niet zelfstandig te gaan onderzoeken."

De motie kreeg geen steun van de coalitiepartijen en werd dus niet aangenomen.

Deel deze pagina: