Burgemeester van O(n)ss

Gepubliceerd: Dinsdag 02 mei 2017 18:53

Burgemeester van O(n)ss

Columnist Robert-Jan Steegman is erg blij dat Wobine Buijs nog zes jaar aanblijft als burgemeester van Oss.

Het was slechts een kort en bondig bericht, de voordracht voor de tweede termijn van burgemeester Wobine Buijs. Een mooie beloning voor een grande dame die Oss de afgelopen jaren tot in Vietnam op de kaart heeft gezet. Heel anders was haar start zes jaar geleden.
 
Haar aantreden werd ontsierd door het ter elfder ure terugtreden van Paul Peters die namens de SP in de vertrouwenscommissie zat. Ook was er het zure commentaar van toen nog PvdA-wethouder Hendrik Hoeksema dat de nieuwe burgemeester geen bestuurservaring had. Oss, dat decennialang een PvdA-burgemeester had (Van Veldhuizen, Dijkstra, Klitsie), verliezen aan een liberaal was voor hem kennelijk een brug te ver. Dat nu juist de VVD het rode Oss de eerste vrouwelijke burgemeester mocht leveren...
 
Haar herbenoeming nu zes jaar later is niet meer dan dik verdiend en 100% haar eigen verdienste. Net als haar voorganger Herman Klitsie wist ze een herindeling - met Geffen - vlekkeloos af te ronden. Ze was kordaat richting de gedoogsituatie in de Lithse Ham, hield en houdt haar rug recht in de WOB-oorlog die tegen de gemeente Oss gevoerd wordt en is een waar ambassadeur voor de gemeente, zeker als het gaat om de promotie van Oss als vestigingsplaats. En als het om haar VVD-achtergrond gaat: daar heeft zoals het een goed burgemeester betaamt niets van laten merken, anders hadden we bijvoorbeeld allang cameratoezicht gehad in het Osse centrum.
 
We mogen best een beetje in de handjes knijpen dat we opnieuw een burgemeester hebben die Oss niet ziet als een opstapje naar een volgende functie. Iemand met de capaciteiten van Wobine Buijs kan moeiteloos mee in de sollicitatieprocedure voor een grotere stad ('s-Hertogenbosch?) of een kabinetspost in Rutte III. En mocht Wim van der Donk de gang naar Den Haag maken dan was zij ook een prima kandidaat als Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Ze geeft echter aan dat ze ook de komende zes jaar vol voor Oss gaat, mooi!

Deel deze pagina: