Bernheze bruist

Gepubliceerd: Donderdag 30 augustus 2018 14:01

Bernheze bruist

Ik heb mijn hele leven in een dorp gewoond en zou niet(s) anders willen. Zelfs Bernheze, dat door politiek opportunisme uit een aantal onsamenhangende dorpen is gevormd, kan daarin geen verandering brengen. In tegendeel: Bernheze bruist. Een stad is leuk om te snuiven; cultuur bedoel ik dan uiteraard. Maar ik zou er nooit willen wonen.

Net terug van weer een lang weekeinde in het buitenland. Als vrijwilliger bij de motorsport realiseer ik me pas goed hoe bruisend mijn eigen gemeente eigenlijk is. En omdat ik wel kritisch ben maar toch altijd de lichtpuntjes zoek, pik ik willekeurig maar enkele activiteiten uit het brede aanbodscala op. Eerlijk is eerlijk, je hoeft je beslist niet te vervelen in Bernheze. En anders kun je altijd nog een raads- of commissievergadering van de gemeente bijwonen, want het zomerreces ligt achter ons.

De 24-uurs Solexrace en Maashorst op die Fiets liggen al weer achter ons, maar er is de komende tijd nog genoeg te doen. Als je net als ik in de vakantieperiode bourgondisch heb beleefd, kun je verantwoord afvallen door bewust te genieten. Ik heb wel mijn twijfels, want het lijkt veel op een contradictio in terminis, een tegenspraak in termen dus. Wil je cultuur? Ga dan naar Natuurtheater de Kersouwe waar de Koopman van Venetië wordt opgevoerd. En wat te denken van Racoon? De theaterconcerten Abba Fever of An Irish Night in Heesch in Cultureel Centrum de Pas (Heesch) en Sjors van der Panne in Nesterlé (Nistelrode) zijn zeker ook de moeite waard. Ook voor muziekliefhebbers: een orgelconcert door een nazaat van Wilhelm Tell in de Abdijkerk van Heeswijk-Dinther. Ook gezellig: de Pubquiz in CC de Pas en het Zomernachtfestival in Nistelrode. Of ga eens naar Sterrenwacht Halley, waar je de blauwe planeet Neptunus kunt bekijken.

En als je tot de doelgroep behoort en oud en wijs genoeg bent, kun je bij de verschillende KBO-afdelingen terecht: een Fit en Gezonddag in Loosbroek, een verkeersdag in Heesch en Nistelrode voor mensen om verkeerd gedrag in het verkeer af te leren of een Creatief Café in Dinther.

Ben je meer sportief ingesteld? Misschien is dan de tennisclinic van TV de Ballendonk iets voor je. Je moet dan wel in Heeswijk-Dinther of Loosbroek wonen, maar dat is geen straf lijkt me. Of het Keez-toernooi in Nistelrode. Keezen met een dubbele ee; kaarten dus. Ik dreigde ook even op het verkeerde been gezet te worden. Maar kezen is iets heel anders....

Wil je iets exotisch? Dan vind je Mind Walk - Tai Chi - Qi Gong, Taijiwuxigong - Zhan Zhuang of Poedja-bardo meditatie vast leuk. Geen idee wat het is, maar daarvoor ben ik waarschijnlijk veel te dorps. Mooie gelegenheid voor een nadere kennismaking.

Kortom: Bernheze bruist ook de komende weken.