Andere blik op TOP: 'Ik zou geen 1'tje in durven te vullen'

Gepubliceerd: Donderdag 13 september 2018 11:15

Andere blik op TOP: 'Ik zou geen 1'tje in durven te vullen'

VOLENDAM - Na de fraaie 1-2 overwinning afgelopen zaterdag bij FC Twente staat voor TOP Oss wederom een uitwedstrijd op het programma. De Ossenaren reizen af naar FC Volendam dat nog wacht op de eerste overwinning van het seizoen. In 'Andere blik op TOP' blikt een kenner van de tegenstander van TOP vooruit op het onderlinge treffen. Deze keer is dat Hans Swierstra van het Noordhollands Dagblad.

De Volendammers beleven een dramatische competitiestart. Er werd verloren van FC Den Bosch, Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam terwijl in Volendam Jong AZ vlak voor tijd de eindstand op 1-1 bepaalde. Resultaat: één schamel puntje uit vier wedstrijden. "Ze trekken de lijn door van vorig seizoen. Toen was het in het begin heel slecht, stonden ze zelfs even helemaal onderaan. Het middenstuk van de competitie was goed, maar toen ze eenmaal op een nacompetitieplaats stonden, zakte het weer in", vertelt Swierstra. Eigenlijk werd er een wedstrijd dit seizoen aanvaardbaar gevoetbald, volgens Swierstra. Dat was tegen Sparta Rotterdam toen er met 2-0 verloren werd. Maar de andere wedstrijden was dat niet het geval. "De laatste wedstrijd werd met 3-0 verloren van Go Ahead Eagles in Deventer, dat was heel slecht. Er werd geen een keer naar de goede kleur gespeeld. En thuis tegen FC Den Bosch en Jong AZ kwamen ze twee keer op een 1-0 voorsprong, maar drukten ze niet door. FC Den Bosch was in de tweede helft sterker, maakte vlak na rust 1-1. En dan moet je er een puntje uit proberen te slepen, maar vlak voor tijd viel de 2-1. Tegen Jong AZ viel de gelijkmaker ook vlak voor tijd", vertelt Swierstra. De oorzaak? "FC Volendam heeft veel goede voetballers, maar in profvoetbal komt er meer bij kijken. Het is een hele jonge ploeg dat ervaring mist. Twee jaar geleden hadden ze jongens als Kees Kwakman en Jack Tuyp, die hadden impact. Een ander probleem is de blessure van Joey Veerman. Hij heeft een voetbreuk en ligt er twee maanden uit. "Veerman is de beste van de ploeg. Eigenlijk is hij te goed, voor hem is het beter om naar een hoger spelende club te gaan. Nu loopt hij vaak hoofdschuddend op het veld. Met Kevin Visser heb je iemand die hem kan vervangen qua routine. En Alex Plat kan het ook wel, maar die is nog niet op het niveau van Veerman."

In de afgelopen transferperiode haalde FC Volendam nog twee gelouterde spelers. Cas Peters kwam van FC Emmen en Boy Deul kwam van het Cypriotische Pafos FC. "Maar Deul zat tot vorige week nog niet bij de selectie en Peters viel in tegen Jong AZ en viel uit tegen Sparta, dus die heeft nog weinig kunnen laten zien. Dat kun je hem dan niet kwalijk nemen."

Morgen komt TOP Oss op bezoek dat het met 9 punten uit 4 wedstrijden een stuk beter doet. "Ik neem aan dat TOP zeer serieus wordt genomen, gezien de knappe serie. Volendam moet dat met elke tegenstander doen, want elke tegenstander is op dit moment moeilijk." TOP zal in ieder geval niet in een kolkend stadion spelen. Er kunnen ruim 7000 mensen in, maar dat wordt bij lange na niet gehaald. "Er zullen ongeveer 2500 mensen in zitten. In de tijd dat Robert Molenaar trainer was en de ploeg rond de vijfde plek eindigde zat er ruim 4000 man. Maar als de resultaten er niet zijn, blijven veel supporters weg." TOP verrast Swierstra wel enigszins. "TOP is op voorhand niet een club waarvan je zegt dat die even mee gaan doen om de play-offs. Maar ze doen het goed en zullen natuurlijk vol vertrouwen naar Volendam komen. FC Volendam heeft dat vertrouwen niet. Laat ik het zo zeggen: ik zou geen 1'tje in durven te vullen op het totoformulier."

FC Volendam - TOP Oss heeft voor Swierstra een bijzonder randje. Zeven jaar geleden was het treffen tussen beide ploegen zijn eerste wedstrijd als volger van FC Volendam. "Dat was in december 2011. Als FC Volendam toen van FC Oss zou winnen, dan zou de ploeg de aansluiting met de top drie behouden. FC Oss stond toen ergens onderaan. Maar FC Oss won, uitgerekend door een treffer van Volendammer Cees Keizer. En Keizer scoorde nooit, niet eens op de training. Maar toen wel, dat was bijzonder. Elke keer als deze wedstrijd op het programma staat, moet ik er toch even aan denken."