Ritalin erin!

Gepubliceerd: Dinsdag 20 december 2016 11:33

 Ritalin erin!

René van Rooij vertelt wat er kan gebeuren als je kind op school niet helemaal in de juiste hokjes past.

"Het is niet alleen een recht op onderwijs, nee we kennen in Nederland zelfs een leerPLICHT! Dat houdt in dat wanneer je je zoon of dochter aan de leerplicht ontrekt (bijvoorbeeld  voor een dagje weg, of een korte vakantie zónder uitdrukkelijke toestemming van deze en genen) dan heb je een probleem, een groot probleem, en daarnaast waarschijnlijk een dito boete. Sterker nog: vrienden van ons hielden hun zoon thuis  van een verplichte excursie naar een Moskee, en dat heeft nog heel wat vervelende na-weeën gehad. Nee, de leerplicht wordt serieus genomen in Nederland. Om diezelfde reden ving Het Hooghuis naar eigen zeggen ook vluchtelingen op, op o.a. locatie West. Goed initiatief? Dat laat ik even in het midden, maar je kunt de jeugd niet zomaar hun ‘recht’ op onderwijs ontnemen.

 
Vorig jaar mocht ik mijzelf inclusief zoon melden bij de leerplichtambtenaar op het gemeentehuis. Zoonlief was 3x te laat in de les verschenen (niet te verwarren met te laat op school), dus te laat in het juiste lokaal in het begin van het eerste schooljaar op West. De leerplichtambtenaar en de scbool zaten er bovenop! Beetje overdreven? Ik vond van wel, maar ik vond ‘t wel een goede manier om mijn zoon te laten zien, dat school érg serieus genomen diende te worden; hij was al nooit de perfecte leerling en ik wilde graag dat hij school serieus zou gaan nemen. Regelmatig moest ik ‘op gesprek’ bij o.a. zijn mentor, want zijn gedrag hield niet over. Hij was druk en impulsief en was daardoor een storende factor in de klas. Thuis zaten  we er bovenop en we probeerden e.e.a. waar mogelijk in goede banen te leiden. Het beoogde resultaat bleef echter uit. Hij kon het wel, maar hij deed het te weinig, ondanks onze straffen en andere maatregelen.
 
School stelde voor om zsm een huisarts te consulteren en hem maar gauw vol te stouwen met Ritalin, maar eerst even een receptje scoren. Zowel ex-vrouw als ondergetekende waren stomverbaasd. Ook de huisarts was met stomheid geslagen en weigerde uiteraard op deze manier te werken. Hij adviseerde een goed gesprek maar geen Ritalin……gelukkig. De situatie verbeterde even maar zakte al snel weer wat af. Onderzoeksters, stagières, pedagogen, alles en iedereen moest een (dik betaald?) rapportje maken over onze ‘moeilijke’ zoon. Vele gesprekken later adviseerde locatie West om onze zoon te laten observeren in het observatorium van de Bongerd.  Ook hier kwamen vele rapporten, tests en bevindingen naar voren met dezelfde conclusie: onze zoon zou gebaat zijn bij VSO-onderwijs. Ik denk dat de Bongerd dat juist heeft gezien, al had ik persoonlijk gehoopt dat hij daar zou kunnen blijven.
 
Dat was waarschijnlijk PRECIES wat men op West nodig had om zich het stempel ‘handelingsverlegen’ aan te meten. Zij konden zoonlief dus niet het onderwijs bieden “wat hij zo verdiende, en wat ze hem zo gunden”….. Hij was dus PER DIRECT niet meer gewenst op West. Niet meer welkom. Als wij hem die maandag naar school zouden sturen dan zouden ze hem acuut laten verwijderen. (NB. Onze zoon is nimmer geschorst, nimmer naar huis gestuurd en zelfs de rapporten erkennen dat hij voor rede vatbaar was en is. Dat hij een vriendelijk en open karakter heeft!)…..maar  naar school? Nee……dat ging niet meer want “handelingsverlegen”.

Via-via-via-via en zelfs met behulp van div mentoren, adviseurs en vele mensen met interessante titels binnen het onderwijs hebben wij vandaag –onze zoon is al 10 dagen niet naar school geweest- een rondleiding gehad op Kristallis in Nijmegen.  Alle onderzoeken moeten ook daar nog bekeken en besproken worden, maar met ‘n beetje geluk MAG onze zoon binnen nu en een maand weer naar school. Het eerste advies: onze zoon even laten testen……misschien ging het wel allemaal beter als hij bijvoorbeeld aan de Ritalin zou gaan…….
Ikzelf moet denk ik binnenkort aan de antidepressiva als het zo doorgaat. Ik heb bewust niet man en paard genoemd in dit stuk, de reden is simpelweg dat ik nog meer kinderen op school heb, en  ik hoop dat ik hen daarmee een beetje ontzie. U leest slechts het tipje van de sluier, ik houd de beerput  vooralsnog even dicht.

Gegroet, een meedenkende ouder met een zoon zonder school. (geen paniek de leerplichtambtenaar is op de hoogte hoor, dan is het geen punt).

Deel deze pagina: