#ikgeefomje

Gepubliceerd: Donderdag 30 november 2017 16:05

#ikgeefomje

Oud-wethouder en Tweede Kamerlid René Peters hoopt dat we in 2018 allemaal wat vriendelijker zijn voor elkaar.

Het verhaal gaat over twee mannen die op een regenachtige dag de trein uitstapten. Het was koud en guur. En voordat ze door de regen naar hun werk zouden lopen besloten ze eerst een kop koffie te drinken. In de rij bij de kassa stond een dame die voor haar cappuccino net tien cent te weinig geld bij haar had. Zonder iets te zeggen gaf een van de mannen haar tien cent. ‘De normaalste zaak van de wereld.’

"Waarom deed je dat nou", vroeg zijn vriend hem een aantal minuten later.  "Je kent die vrouw niet eens." Het antwoord was helder. "Stel dat ze voor de klas staat. Dan hebben haar leerlingen een heerlijk begin van hun lesdag. Lelijkheid en chagrijn zijn besmettelijk. Maar schoonheid en vriendelijkheid zijn dat ook. De leerlingen die een fijne les hebben gehad gaan ook weer vrolijk naar hun volgende les. En zo maken we de wereld zonder moeite net iets mooier."

Bij het televisieprogramma Pauw, sprak Anita Witzier. En wel over de actie #ikgeefomje van het tijdschrift Margriet. Ze wil mensen oproepen voor elkaar in actie te komen. Op wat voor manier dan ook.  Voor iemand in de nabije omgeving of verder weg. Die aandacht kan in de kleine dingen zitten: van een gesprek aanknopen of het delen van een maaltijd tot samen een uitstapje maken of het tuinpad aanvegen. Hoe simpel kan het zijn?

Ik vind het een mooie actie. Zeker tijdens deze donkere dagen voor kerstmis. Want hoe lief zijn we eigenlijk? We nemen elkaar, zeker als politici of columnist, maar al te graag de maat. We weten precies hoe het moet. En we weten vooral erg goed hoe een ander het verkeerd doet. Daar de nadruk op leggen, lijkt soms onze belangrijkste bezigheid. Soms is dat grappig. Maar meestal niet. Het maakt de wereld niet mooier. En het maakt de politiek lelijk.

De donkere dagen voor kerst zijn een tijd van bezinning. En het is een mooie gewoonte zo vlak voor het einde van het jaar enkele goede voornemens te maken. Hoe mooi zou het zijn als we allemaal, maar zeker ook politici en columnisten, wat vriendelijker voor elkaar zouden zijn. Niet altijd van die grote woorden. Wat minder ‘schande’ en wat minder ‘kop er af’. En wat meer aandacht voor het mooie, het lieve en het vriendelijke. Wat minder het opgeheven vingertje. En wat meer #ikgeefomje. Ik ga mijn best doen. Wie volgt?

Deel deze pagina: