‘Plaggen vruchtbare grond eeuwig zonde’

Gepubliceerd: Woensdag 24 oktober 2018 14:41

‘Plaggen vruchtbare grond eeuwig zonde’

NISTELRODE - Het plaggen van vruchtbare grond in De Maashorst is eeuwig zonde. Dat zei de Udense boer Jan van den Biggelaar woensdag op MFM Brabant tijdens de Week van het Buitengebied. 

"Dat doen ze om de grond schraler te maken zodat er een paar plantjes gaan groeien. Maar als we over een tijdje geen veevoer meer mogen halen uit landen als Brazilië, zoals minister Carola Schouten wil, dan hebben we die goede teeltgrond echt nodig."

Van den Biggelaar zag onlangs nog dat er 10 hectare goede grond is afgeplagd met een graver. "Ik snap dat niet." En toch is Van den Biggelaar geen tegenstander van de natuurontwikkeling. Hij juicht het als Maashorstboer zelfs toe. "Ik ben ook Wisent-ranger en IVN gids. Dus ik zet me in voor de natuur." Hoewel hij weet dat de boeren in het kerngebied van De Maashorst niet verplicht zijn hun grond te verkopen, snapt Van den Biggelaar wel dat de natuurorganisatie het midden gebied vrij willen hebben van intensief agrarisch gebruik.

Dat het aantal boeren fors aan het afnemen is, ziet Van den Biggelaar dagelijks om zich heen. "Vijftig jaar geleden woonden er in mijn straat in Uden nog 35 agrariërs. Nu ben in nog zo’n beetje de enige die nog een boerenbedrijf heeft." En of hij zijn boerderij nog in de familie kan houden, weet Van den Biggelaar nog niet. In een reportage voor televisie zegt zijn zoon Geert dat hij twijfelt. Naast zijn melkveebedrijf runt de Udense boer ook nog een groepsaccommodatie.

"Er zijn mensen die al 16 tot 18 keer terug zijn gekomen." Hij laat zijn gasten gewoon meehelpen op de boerderij met melken. "Dan zien ze hoe het werkt en hoe goed we voor de beesten zijn." Volgens hem ontstaat het verkeerde beeld over de veeteelt met name door filmpjes van Wakker Dier. Daarom ontvangt hij graag mensen op zijn melkvee bedrijf.

Als hem wordt gevraagd waarom hij niet stopt nu zijn koeien per stuk 10.000 euro waard zijn, zoals eerder deze week werd verteld door boer Gerard Krol uit Heeswijk-Dinther, moet hij glimlachen. "Als je net als een burger alleen maar naar het geld kijkt, zou er geen boer meer over zijn. Natuurlijk kun je een mooi bedrag vangen, maar het zit in onze genen om voedsel te produceren." Van den Biggelaar heeft nog altijd de drive om door te gaan.

Jan van den Biggelaar en zijn zoon Geert zijn ook te zien in de televisie-items die Dtv heeft gemaakt en die in de Week van het Buitengebied elke dag in het journaal te zien zijn in Den Bosch, Bernheze, Oss en Uden. Op de site staan elke dag extra achtergrondverhalen en MFM Brabant is met de radio elke ochtend op locatie. Vandaag stond presentator Jolwin Dobbelsteen in het bezoekerscentrum op de Maashorst. Donderdag komt de uitzending vanaf de Landwinkel van boer Spierings in Oss.

Deel deze pagina: