Yad Vashem-onderscheiding voor Grad en Betje Voets uit Vorstenbosch

Gepubliceerd: Dinsdag 10 oktober 2017 15:22

Yad Vashem-onderscheiding voor Grad en Betje Voets uit Vorstenbosch

VORSTENBOSCH – Grad en Betje Voets uit Vorstenbosch werden dinsdagmiddag postuum onderscheiden met de Yad Vashem. Dit omdat het joodse meisje Hélène Egger in de Tweede Wereldoorlog bij het gezin zat ondergedoken.

Veel belangstellenden, de familie Voets en Hélène Egger, samen met haar familie, kwamen dinsdagmiddag naar gemeenschapshuis de Stuik in Vorstenbosch voor Yad Vashem-onderscheiding. Dat is de hoogste Israëlische onderscheiding voor niet-Joden die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben geholpen met onderduiken, overleven of vluchten.

‘Ik kwam van de hel in de hemel’

De inmiddels 87-jarige Egger vroeg de onderscheiding voor de familie Voets aan. Hélène, ook wel Leentje genoemd, kwam op haar veertiende naar Vorstenbosch. In augustus 1944 kwam ze terecht bij de familie Voets. In totaal heeft ze daar 10 maanden gewoond. “Ik kwam van de hel in de hemel. Met dikke tranen in mijn ogen moest ik na 10 maanden weer terug naar Amsterdam. Ik heb hier zo'n fijne tijd gehad", aldus Egger. Haar grootouders wilden dat ze terugkwam naar Amsterdam. "Ik was blij ze te zien, maar verder was alles kapot." Haar vader en broers zijn vergast in concentratiekampen en haar moeder was al eerder overleden.

'Het is een grote zus voor me'

Jo van den Biggelaar-Voets, de dochter van de inmiddels overleden Grad en Betje, nam de onderscheiding voor haar ouders in ontvangst. “Ik vind het heel erg bijzonder. Het is alleen erg jammer dat het nu pas is, want het zou fantastisch zijn geweest als ze het zelf hadden kunnen meemaken”, vertelt ze. Jo was zes jaar toen Hélène bij haar in huis kwam. “De band is altijd heel bijzonder geweest en dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is gewoon een grote zus voor me.”