Vrijwillige bijdrage

Gepubliceerd: Woensdag 09 november 2016 17:06

Vrijwillige bijdrage

Columnist Rene van Rooij over de vrijwillige ouderbijdrage.

"Hij viel zojuist weer in de bus: de brief voor de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage. Ik kan me daar zo enorm over opwinden! Er is namelijk he-le-maal niets vrijwilligs aan, de school mág schijnbaar geen bijdrage eisen, maar vragen…..dus doen ze het zo:
Ondanks dat het de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage wordt genoemd, hebben wij de afgelopen jaren gemerkt dat ouders hier het belang van inzien en hebben wij altijd kunnen rekenen op deze bijdrage. Wij zijn u daar zeer erkentelijk voor: hierdoor kunnen wij het lesprogramma aanbieden waarvan wij denken dat het recht doet aan onze leerlingen.”

Het wordt hier al iets minder ‘vrijwillig’. We doen het al jaren zo, en u kent het belang van deze bijdrage waarvoor onze dank, dus graag weer even schuiven aub. Een alinea of wat verder breekt je echter helemaal de klomp:

“U begrijpt uit het bovenstaande dat we u niet zomaar om een financiële bijdrage vragen. Als u er desondanks voor kiest om geen bijdrage te leveren, dan zullen wij uw kind betreffende voorzieningen niet kunnen aanbieden. Bij activiteiten zal dan een alternatief programma in de school worden aangeboden.”

Hieruit lees ik –en waarschijnlijk velen met mij – toch duidelijk: BETALEN of UW kind wordt buitengesloten van al deze voorzieningen en activiteiten. Als wij wat leuks gaan doen, blijft uw dochter/zoon op school zitten, want; leerplicht. Met de kinderen van ouders die wél VRIJWILLIG betaald hebben gaan we leuke dingen doen! Dit is toch je reinste chantage? Je wilt toch dat jouw kind(eren) net zoveel mee mogen doen als de anderen?

“Mocht u de vrijwillige bijdrage even niet hebben liggen, dan kunt u contact opnemen met Stichting leergeld”. Wanneer u aan kunt tonen dat u het geld niet kunt missen (wat mij betreft een geldige reden om een vrijwillige bijdrage een keer over te slaan) dan kan Stichting leergeld het wellicht voor u betalen…., Op de lagere school was het al zo dat de ouders van ‘Tokkie-kinderen” het gewoon verdomden om te betalen. Toch werd er altijd een manier gevonden om ook deze kinderen ook gewoon mee te nemen op uitstapjes. Gelukkig maar! Noem het gewoon een verplichte ouderbijdrage, en stuur aanmaningen en deurwaarders aan hen die het niet (willen) betalen. Voor degenen die niet kunnen mag er zeker iets geregeld worden.

Begrijp me niet verkeerd, school/gemeente/regering zorgen voor heel veel: ik ben bijvoorbeeld als een kind zo blij dat ik niet al die schoolboeken van al mijn koters hoef te betalen en zo zijn er heel veel dingen meer prima geregeld gelukkig, maar dit soort chantage kan ik kotsmissselijk van worden. En niet alleen omdat wij er 4 hebben die vrijwillig bijgedragen moeten worden, maar gewoon het feit dat  er echt niets vrijwilligs aan is. Ik heb al vaker mail- en Twitterverkeer hierover gehad, en ik ga niet man en paard noemen, maar ik wilde hier wel even m’n gal spuwen….geheel vrijwillig.

PS wilt u  aub zo snel mogelijk even een vrijwillige donatie doen op mijn bankrekening? Zo niet dan wordt uw IP-adres bij deze gelogd en wordt u voortaan vrijwillig geblockt van deze site. Dank  voor uw begrip!