VDG komkommers?

Gepubliceerd: Woensdag 19 juli 2017 20:59

VDG komkommers?

Columnist Robert-Jan Steegman hoopt dat de wethouders van Oss de beloning krijgen die ze volgens hem verdienen en dat 'VDG-komkommers' in de koelkast blijven liggen.

Enkele weken geleden uitte ik in deze column mijn zorgen over de leegstaande industrieterreinen in de gemeente Oss. Vooral het feit dat maar weinig mensen zich hier zorgen over maken baarde bij mij juist zorgen. Kunt u het nog volgen? Prompt kwam deze week het bericht dat Stoffenhandel Verhees de stap gaat maken naar Vorstengrafdonk omdat het bedrijf aan de Spaanderstraat niet verder zegt te kunnen groeien. Wethouder Frank den Brok deelde dit heugelijke nieuws op ronkende wijze via zijn sociale media kanalen. Was dat toeval, komkommertijd of een reactie op mijn column?

Ik ga maar uit van het eerste. Ik vind het ook wel begrijpelijk dat deze VDG-wethouder zijn - misschien wat schaarse - successen met ons deelt. Over goed acht maanden staan de gemeenteraadsverkiezingen gepland, het moment waarop de kiezers een oordeel gaan vellen over de prestaties van de lokale politici. Dat oordeel geldt zeker voor dorpenpartij VDG die als lokale partij niet kan meeliften - of meelijden - op het succes of falen van de landelijke partij. Komt nog bij dat het programma van de VDG neigt naar cliëntilisme: voor elke dorp, wijk en kern heeft men in de regel iets in petto. Dan is het ook logisch wanneer hun kiezers kijken naar hetgeen de VDG voor hun dorp/kern/wijk concreet heeft gedaan.

Nu is het de laatste tijd vooral VVD-wethouder Wagemakers die het nieuws haalt, vooral met de ontwikkelingen rond het dossier V&D. Na het vertrek van de zeer media-bewuste René Peters valt het niemand meer op dat het CDA met twee wethouders in het college zit. De VDG-wethouders Den Brok en Van Geffen hebben de laatste tijd vooral hoofdpijndossiers op hun bordje gehad. Neem de eigenwijsheid van het college van 'wijze' mannen in Ravenstein die de fusie van SDDL en Ravenstein vakkundig torpedeerde met een luchtkasteel genaamd "Omnipark'. In hoogst eigen persoon moest wethouder Van Geffen de Ravensteiners wreed uit de droom helpen, met als gevolg een stuurloze voetbalclub Ravenstein en een gefrustreerd SDDL.

Let wel, als je het mij vraagt mag Oss zich in de handen knijpen met het huidige college van B&W. Stuk voor stuk zijn het bekwame bestuurders die het goed doen, zeker als je het vergelijkt met bepaalde collega's in vergelijkbare gemeentes of de prestaties van hun voorgangers van PvdA en SP-huize. Wat mij betreft hoeven ze zich ook niet geforceerd te gaan profileren de komende maanden. De verhuizing van deze stoffengroothandel zonder winst voor de Osse werkgelegenheid had dan ook niet zo opgeblazen hoeven worden. Als de kiezers komend voorjaar gewoon de zegeningen tellen van de afgelopen stabiele jaren van deze coalitie dan moet de beloning gewoon volgen en kunnen deze (VDG-)-komkommers in de koelkast blijven liggen.

Robert-Jan Steegman
Columnist