Trainer Ruud Kaiser vecht met boek tegen manipulatie in het voetbal

Gepubliceerd: Vrijdag 10 november 2017 11:28

Trainer Ruud Kaiser vecht met boek tegen manipulatie in het voetbal

OSS - Ruud Kaiser heeft als voetbaltrainer en speler het nodige meegemaakt. Hij werkte als trainer bij Chelsea, de KNVB, Dynamo Dresden, FC Den Bosch en nog vele andere clubs en als speler prijken clubs als Ajax, Antwerp, Nice en FC Den Bosch op zijn palmares. Die ervaringen gebruikte hij voor het schrijven van een boek. Nu moet hij nog een uitgever vinden om het uit te kunnen brengen.

In 2007 begon Kaiser aan het schrijven van zijn boek na het ontslag bij de Engelse topclub Chelsea. "Het boek begint in mijn jeugd. Als een voetballertje van een jaar of 10 ben door volwassen mensen belogen. Dat heeft veel impact op me gehad. Het boek gaat dan ook over normen en waarden in de voetballerij. En mijn boek eindigt in 2005 op het jeugd WK in Peru, waar wij met het Nederlands elftal onder 17 jaar brons pakten."

Normen en waarden
Kaiser zei het al: het boek gaat over normen en waarden in de voetballerij. "Bijvoorbeeld als trainer ben ik tegen veel zaken aan gelopen. Hoe ga je om met je beste speler wanneer hij zich niet gedraagt? Hoe kom je het beste tot resultaat? In mijn boek staan allemaal korte verhaaltjes met mijn ervaringen en hoe ik denk dat het moet. Het is ook opvoedkundig toe naar jeugdtrainers, hoe kun je jongeren het beste benaderen?"

Manipulatie
De huidige trainer van JVC Cuijk zegt te vechten tegen manipulatie in het voetbal. "Als voetballer en als trainer heb ik op dat vlak alles meegemaakt. Het is soms wel frustrerend. Normaal gedrag wordt niet altijd beloond in de voetballerij, maar wél manipulatief gedrag. Dat stoort me."

Het manuscript is inmiddels verstuurd naar een uitgever, maar dat betekent niet meteen dat het boek ook gedrukt wordt. "Misschien vinden ze het niet goed, dat is afwachten. Het boek staat niet vol met hoeren en snoer en cocaïne snuiven zoals bij goed verkopende boeken, maar dat is voor mij juist een voorbeeld van hoe het niet moet. Vrienden en bekenden hebben het al gelezen en die vonden het erg leuk en informatief. En ook vakblad De Voetbaltrainer heeft er positief op gereageerd."