Tot Ons Plezier

Gepubliceerd: Woensdag 13 juli 2016 13:22

Robert Jan Steegman over de transfer van Vincent Janssen .{jcomments on}

"Onze oud stadsgenoot Vincent Janssen gaat voor maar liefst 22 miljoen Euro naar Tottenham Hotspur en is hopelijk net zo'n sensatie in de Premier League (en Champions League?) als dat hij afgelopen seizoenen in Jupiler League en Eredivisie was. Van SV TOP aan de Hescheweg naar Tottenham Hotspur en White Hart Lane, een jongensboek! Veel ouders met kinderen die voetballen, hockeyen of een andere sport hopen op een zelfde jongens- of meisjesboek voor hun zoon of dochter. De afgelopen weken waren ze dan ook aanwezig bij de selectiewedstrijden en -trainingen en wachtten ze gespannen op de indelingen voor komend seizoen. 'Ze moeten immers wel op hun niveau spelen'.

Nu is dat natuurlijk goed: niets zo vervelend wanneer je kind als een Pietertje naast het veld of op het veld staat zonder aangespeeld te worden, maar ook wanneer ze er met kop en schouders bovenuit steken. Zelf vinden ze het meestal belangrijker of ze nog steeds bij hun vriend(innet)je in het team zitten, welk nummer hun team heeft of hoe 'hoog' ze spelen vinden ze van minder belang. Ouders zien vaak echter een miskend talent in hun zoon of dochter. In hun dromen schittert hij of zij in de finale van Champions League, Olympische Spelen, World Series en vul verder maar in.

Nu is het een gegeven dat slechts een enkeling zoals Vincent Janssen ooit de absolute top bereikt. De weg daarnaartoe is lang en hard: na te zijn gescout komen ze terecht in een jeugdopleiding waar meer sprake is van onderlinge concurrentie dan van vriendschap met teammaatjes. Het leven van het gehele gezin staat op zijn kop vanwege het talent van een van de gezinsleden. Wekelijks wordt driemaal getraind, de zaterdag gaat - zeker bij verre uitwedstrijden - naar de sportieve hobby van de kleine. Niet zelden - blijkt uit onderzoek - leidt dit tot echtscheidingen met alle gevolgen van dien. Ook is er elk jaar weer de spanning of de speler wel mag blijven, soms raken ze het plezier in hun sport kwijt en haken ze af. In de meeste gevallen is men een ervaring rijker maar ook een illusie armer.

De meeste 'talenten' komen ooit in het eerste team van de eigen club terecht om op zondag te schitteren op het hoofdveld en hun naam op maandagochtend terug te vinden in de lokale pers. Diezelfde dag spelen hun oude vrienden van vroeger in het vierde elftal en zitten al in de kantine wanneer de wedstrijdbespreking van het eerste nog moet beginnen. Die beleven waarschijnlijk net zo veel plezier aan hun sport als de spelers van het eerste.

Laten we vooral realiseren dat het daarom gaat: dat onze kinderen plezier moeten beleven aan hun sport. Samen met vriendjes en vriendinnetjes hun best doen om blij te zijn als ze winnen en om te leren gaan met het onvermijdelijke verliezen. Mooi als ze daarmee ver komen, maar niet zonder het plezier te verliezen. Dat plezier wens ik Vincent Janssen -naast veel succes - ook toe. Hij is immers niet voor niets ooit begonnen bij de club met de naam Tot Ons Plezier!"