Petje af!

Gepubliceerd: Woensdag 31 augustus 2016 16:24

Rene van Rooij neemt zijn petje af voor alle mensen die zich inzetten voor de jeugdvakantieweken in de regio.{jcomments on}

Vroeger als kleine jongen hét hoogtepunt van mijn vakantie: Jeugdvakantieweek op de ‘Hèrpse’ zandvlakte, later ook wel ‘indianenkamp’ genoemd. Mijn eerste editie was het Wicky de Vikingkamp, en de mascotte ‘Wicky’ stond zelfs een tijdje bij ons in de eerste klas. We schrijven 1978. Op de laatste dag van het kamp werd er een heus vikingschip in de hens gezet op het water. Tranen biggelden over mijn wangen, want ik wilde dat Vikingschip wel hebben natuurlijk.

Eigenlijk ongelooflijk wat zo’n vakantieweek teweeg brengt bij kleine kinderen. Ieder jaar was ik er weer, er waren zelfs neefjes uit Oss die in Herpen mee kwamen doen. Een prachtig 4-daags evenement met als een van de vele hoogtepunten de super enge speurtocht door de bossen, en natuurlijk de ontknoping van ‘rode draad’-verhaal op donderdagavond. Iedere ochtend bij de opening gebeurde er weer iets spannends, en ‘s avonds nét voor de sluiting gebeurde er ook weer iets onverwachts(!).  Er waren diverse prijzen te winnen: de gouden, zilveren of bronzen ster, speer, tomahawk etc. etc.  Deze stonden de week daarvoor uitgestald in de winkel van Jans wonen, en ik fietste er regelmatig verlekkerd langs: wat wilde ik die prijzen graag winnen! Het is er nooit van gekomen helaas, maar het maakte de zin in het Indianenkamp alleen maar groter!

Elke dag heerlijk koele aanmaaklimonade aangelengd met opgepompt grondwater uit de Herpense bossen. Er is geen drank ter wereld die daar tot op heden aan kan tippen! Heerlijk! Pannenkoeken en zelfs tomatensoep uit blik waren nergens zo lekker! Zelf gebarbeque’de worstjes smaakten nérgens zo heerlijk als die zwartgeblakerde van een ‘n zelfgesneden takje, die al 3 x in de as van de ouwe pallets was gevallen. Wat een beleving. En niet alleen in Herpen is het elk jaar bal: mijn kinderen deden al mee in Oss én in Geffen, mijn bonuskinderen in Lith en Berghem, overal leeft het jeugdvakantiewerk. Gedragen door vele honderden vrijwilligers wordt op lokaal niveau voor de kinderen uit de regio alles uit de kast gehaald om hen een onvergetelijke tijd te bezorgen. Een prachtig initiatief, wat hopelijk nog vele, vele jaren zal blijven voortbestaan.

Via deze column neem ik namens mij –en vele ouders met mij- het spreekwoordelijke petje af voor iedereen die op wat voor manier dan ook betrokken is bij jeugdvakantieweken waar dan ook. Jullie ontlasten niet alleen de meeste ouders voor ‘n paar dagen: nee, jullie creëren hiermee onbetaalbare, leuke herinneringen voor heel veel kinderen, die dat misschien nu nog niet beseffen, maar dit zeker als positieve bagage de rest van hun leven meedragen. Het is voor mijzelf al meer dan 30 jaar –en 100 kilo- geleden, maar de prachtige herinneringen gieren door m’n hoofd elke keer als ik de foto’s van spelende kinderen (jawel, dat kunnen ze nog steeds, wanneer je hun smartphone even inneemt) voorbij zie komen. Daar kan geen enkele all inclusive-vakantie aan tippen. Hulde aan de jeugdvakantieweken! En chapeau voor al hun vrijwilligers!