Oss heeft een burgemeester met lef

Gepubliceerd: Dinsdag 20 december 2016 11:28

Oss heeft een burgemeester met lef

Columnist Gebert Lucassen is positief over de eerste vijf jaar van Wobine Buijs als burgemeester van Oss en ziet haar uiteindelijk nog wel minister worden.

"Wobine Buijs is nu 5 jaar burgemeester van Oss. Ze had een lastige start omdat de SP uit onvrede over de voordracht uit de vertrouwenscommissie stapte.  Des te mooier vind ik het dat Lilian Marijnissen tijdens haar afscheidsspeech in de Osse gemeenteraad de burgemeester een groot compliment gaf. Mooi voorbeeld van voortschrijdend inzicht. Vorige week trad Wobine Buijs op in ‘de Lievekamp’ voor een interview met Frénk van der Linden.  Er is lef voor nodig om dat te doen want van der Linden is een bekend en berucht journalist.  Hij kan iemand nauwkeurig en deskundig fileren met  als resultaat soms grote politieke gevolgen. De zaal was helaas niet uitverkocht. Ik schat dat er ongeveer 150 mensen aanwezig waren. Aardig wat ambtenaren en een handvol raads- en burgerleden zaten in de zaal. Zoals wel vaker snap ik de keuze van gemeenteraadsleden niet altijd waar ze wel/niet aanwezig zijn.

Het was een mooie avond met lange nazit inclusief de onvermijdelijke bitterballen. De burgemeester bleef ook langer dan ik van haar gewend ben. Ze sprak zoveel mogelijk mensen, ook wat uitvoeriger met verslaggever van Brabants Dagblad. Waarschijnlijk ‘off the record’ maar toch goed en nuttig. Van fileren door van Der Linden kwam weinig terecht. Het leek erop dat hij tijdens de voorgesprekken zo onder de indruk was geraakt dat hij zijn kritische vragen vooral op zak hield. De burgemeester had voor pauzenummers gezorgd met prachtige Osse muzikale talenten. Zelf liet ze zich ook verleiden voor een optreden met haar lerares. Uiteraard betekende dat een valse noot want niets menselijks is haar vreemd.

Het werd een goed en boeiend gesprek dat begon met een jeugdherinnering met een hoofdrol voor witte lakens  Als kind van 8 heeft Wobine meningitis gehad. Zeker in die tijd een ellendige ziekte.  Ze sprak over haar jeugd. Aanvankelijk veel over haar vader en na een vraag uit de zaal ook uitvoerig over haar moeder. Doordat de eerste twee onderdelen mede door de interactie met het publiek nogal wat tijd in beslag nam bleef er te weinig tijd over voor het laatste bedrijf. Juist dat laatste onderdeel ging over haar Osse periode. Daarin kwamen o.a. de recente Halloween-verstoringen in het centrum van Oss aan de orde.

De burgemeester gaf duidelijk aan nog een periode in Oss te willen blijven. Voor Oss vind ik dat goed nieuws. Als het landsbelang roept dan wil ze wel minister van Onderwijs worden. Die ambitie deelt ze met CDA wethouder Rene Peters. Van mij mag het: Wobine Buijs minister en Rene Peters staatssecretaris van Onderwijs.

Wordt vervolgd,
Gebert Lucassen