Nog één keer: Hotel Luijk

Gepubliceerd: Vrijdag 20 januari 2017 15:55

Nog één keer: Hotel Luijk

Wethouder Gé Wagemakers over Hotel Luijk: "Had het anders gemoeten? Nee. Had het anders gekund ? Ja."

Vorige week sprak mijn moeder een nog oudere mevrouw Luijk van het voormalige hotel aan de Spoorlaan. Deze mevrouw had zich geërgerd aan de discussie over behoud van dit gebouw. Ik was al op mijn hoede, toen mijn moeder me streng aankeek.

Nee, ze vond niet dat de zoon van mijn moeder het cultuurhistorische erfgoed van Oss verkwanselde, maar dat op basis van valse sentimenten een illusie van een waardevol pand werd gecreëerd. Het enige en ik citeer, wat nog origineel aan het pand was, ‘misschien een deel van de dakgoten’. De rest is zo vaak verbouwd en veranderd dat niks herinnert aan wat ooit Hotel Luijk was.
Nou wil ik hier niet een lange neus maken naar de mensen, Jules van Son voorop, die zich ingezet hebben voor dit gebouw. Integendeel.

Als Ossenaar van 50 weet ik heus wel dat man met de slopershamer in Oss veel te bekend is. Ook uit mijn eigen jeugd ken ik nog gebouwen die, als we het nu hadden moeten besluiten, de moeite van het bewaren waren. Ook ik heb de liefde voor erfgoed moeten leren, vooral in mijn vorige baan bij de provincie Noord Brabant. Daar hield ik me bezig met herbestemming van cultureel erfgoed zoals kloosters, kastelen en industriële gebouwen. Een prachtige uitdaging, maar alles behouden?

Terug in Oss heb ik ook ervaren dat niet alles wat oud is persé waardevol hoeft te zijn. Ik wil ervoor waken dat we in Oss nu in een soort kramp schieten van behoud. We moeten die gebouwen koesteren die het verhaal van Oss vertellen (ik laat onze kernen even buiten beschouwing). Het verhaal van een kleine naar middelgrote stad, van religie, van crisis, van industrie, van stad-platteland.

Dit verplicht ons om de bestaande gebouwen (leeftijd is niet zaligmakend) te positioneren in het verhaal van Oss. Een mooi voorbeeld vind ik de kapel van het St. Annaziekenhuis. Dit gebouw vertelt over het verleden (modern katholiek ziekenhuis in Oss) en nu (Oss geen ziekenhuis meer). Let wel de kapel is zo’n 50 jaar oud. Nou daar maakten ze in de jaren 60-70-80 korte metten mee. Kortom ook in Oss leren we van ons verleden.

Terugkomend op Hotel Luijk. Had het anders gemoeten? Nee, dat denk ik niet. Had het anders gekund ? Ja, dat denk ik wel. Maar de discussie kwam veel te laat en mevrouw Luijk heeft misschien wel gewoon een punt. Wijsheid heeft wel met leeftijd te maken…

Ik opperde nog het aanbod van de projectontwikkelaar om de gevel ergens anders te plaatsen, bijvoorbeeld bij de sheddaken. Maar het moet natuurlijk geen kitsch worden, kunst hoeft ook niet, als het maar Oss is.

Iedereen die zich wil inzetten voor het Osse verhaal en haar gebouwen nodig ik uit om mee te denken en daarmee het bewustzijn over de Osse historie verder te vergroten. De Ossenaren van nu en de toekomst zullen u dankbaar zijn.

Gé Wagemakers, wethouder gemeente Oss