Nieuwe geluidsmetingen op goederenspoor Oss

Gepubliceerd: Vrijdag 17 februari 2017 00:42

Nieuwe geluidsmetingen op goederenspoor Oss

OSS - Er worden dit jaar nieuwe geluidsmetingen uitgevoerd op het goederenspoor tussen de Osse haven en het station. Dat heeft wethouder Frank den Brok donderdagavond toegezegd op aandringen van de partijen in de gemeenteraad.

Ook gaat Den Brok praten met Eric Nooijen van de Osse Overslag Centrale. Dit om te bekijken of er een nieuw 'herenakkoord' mogelijk is. Daarin kan informeel worden afgesproken dat het rijden in de nachtelijke uren zoveel mogelijk moet worden voorkomen.

De toezeggingen werden gedaan na een urenlange vergadering over het feit dat er in de nacht weer goederenvervoer mogelijk is. De vergadering werd bijgewoond door bewoners van De Adelaar, Grutto en de Parallelweg. Zij vrezen geluidsoverlast van de goederentreinen.

Volgens eerdere geluidsmetingen van het bureau Movares blijft de overlast binnen de landelijke normen dankzij geluidsremmende maatregelen die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd aan het spoor. Hierdoor is het voor de gemeente juridisch niet meer mogelijk om nachtvervoer tegen te houden, zo legde wethouder Den Brok meerdere malen uit.

Over de metingen was er bij de politieke partijen de nodige twijfel, omdat de situatie sinds die tijd veranderd zou zijn. Zo wordt er inmiddels gebruik gemaakt van een nieuw soort locomotief en rijden treinen ook iets sneller. Vanuit verschillende partijen werd kritiek geuit op de wethouder die economisch belang voorrang zou geven boven het belang van de bewoners.

De wethouder zegde uiteindelijk toe dat er nieuwe geluidsmetingen komen. Wat er uiteindelijk met de resultaten gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Den Brok wil ook niet te hoge verwachtingen wekken over het mogelijke nieuw 'herenakkoord' met de Osse Overslag Centrale. De gemeente heeft eigenlijk geen mogelijkheden om nachttreinen tegen te houden, zo gaf hij aan. Eind maart/begin april wil Den Brok met een voorstel komen over de nieuwe geluidsmetingen.

Reageren op dit bericht