Mauwers

Gepubliceerd: Zaterdag 29 juli 2017 11:03

Mauwers

Columnist René van Rooij vindt dat het politiek-correct taalgebruik in Nederland behoorlijk begint door te slaan.

Ik was een maand of twee geleden bij een voetbalwedstrijd van m’n zoon. Het was een leuke wedstrijd. Ik weet niet meer wie er won, ik weet alleen nog dat de trainer van de tegenpartij tegen zijn pupil riep “jonge, dieje rooie moette dekke!”, daarmee doelde hij op een voetballertje uit mijn zoons team dat rood haar had (en sproeten). Kon dat zomaar? Ja, ik denk het wel. Een ander voetballertje moest bij “dieje korte’ in de buurt blijven weer een andere bij “dieje lange”. Ook ‘d’n korten dikke’ moest in de gaten gehouden worden want die kon wel eens door gaan breken in de zestien. Diejen ‘bril’ van de tegenpartij nam deze taak op zich. Allemaal geen beledigingen wat mij betreft, eerder benamingen om duidelijk te maken over welke pupil van ‘ons’ elftal de trainer van het andere team sprak; hij kende per slot van rekening hun namen niet. Gelukkig stond er geen donkere jongen opgesteld……had de coach dan geroepen “houd dieje zwarte in de gater” dan was de wereld waarschijnlijk weer te klein geweest.

De wedstrijd was ten einde, en aangezien het weekend was besloten we wel een broodje döner hadden verdien. Wij dus rechtstreeks door naar de Turk. De beste man is dan misschien geen Turk maar als ik naar “de Turk” ga, dan weet hier de familie dat ik richting shoarmaboer rijd, uit welk land deze koeischroeier komt is dan even onbelangrijk. Eenmaal besteld kwam een voor mij onbekende man binnen, die mij schijnbaar wel genoeg kende om te prevelen: “Gij zult oew kopke wel houwe zo”. Ik nam maar niet de moeite om te reageren dat ik de hele week gediëet en afgezien had, maar knikte glimlachte vriendelijk.

In de auto naar huis met onze “Turk” (ook de verzamelnaam voor al het lekkers dat we besteld hadden), zat er weer een ouwe mol voor ons. Een man van 70+ die geen enkel medeleven toonde voor het feit dat wij de Turk graag warm zouden opeten thuis. Met 28 km per uur over de Braakstraat, met ondertussen op Puur NL “diejen homo” van Joling. Op de hoek van onze straat zaten de steuntrekkers op het liegbankske. Ik ken deze mensen niet persoonlijk maar ik zwaai altijd even vriendelijk naar die gasten. Ik ga er gewoon vanuit omdat zij de hele dag niets te doen hebben dat ze ‘bè de Soos’ lopen. Ik denk niet aan ziektes, of andere ongemakken waarom deze heren zoveel tijd hebben….nee, het zijn steuntrekkers. Zo kortzichtig ben ik. Dikke mensen eten teveel en bewegen te weinig. Mensen met een stropdas zijn nerds. Bankmedewerkers, vertegenwoordigers en verzekeringsagenten zijn oplichters. Allemaal.

Iemand met een bril is scheel, iemand uit een warm land, of het nu India, Thailand of Marokko is, is unnen blauwe. Iemand die moeilijk loopt is een manke, iemand die in een rolstoel zit een lamme. Een chinees een spleetoog,  Iemand die donker is en gebrekkig Nederlands spreekt ‘unnen asielzuuker’. Iemand die bruin is een neger. Helaas kan en mag dit allemaal allang niet meer. Alleen negers mogen nog grapjes maken over negers. Alleen minderheden mogen grapjes maken over andere minderheden. Wij, Nederlanders –en Medelanders- zijn steeds sneller op onze teentjes getrapt. Maar gelukkig is er nu iemand die een geweldig idee had: NS én Amsterdam worden genderneutraal dames en heren, eh sorry, MENSEN, ik bedoelde MENSEN! Dat zijn de berichten! Er zijn mensen die zelf niet weten of ze een man in een vrouwenlichaam zijn, of een vrouw in een mannenlichaam. Ik ben blij dat ik niet in hun schoenen sta en ik heb alle begrip voor hun ongemakken en problemen…….Maar dit? Dit slaat nergens op! Net zo min als genderneutraal urineren op het gemeentehuis! Heb je een piemel en voel je je een vent: HERENTOILET. Heb je een piemel en voel je je meer vrouw, of loop zo bij? Damestoilet!  Wil je iets anders, doe je iets anders!

Maar genderneutraal omgeroepen worden op het station? Dames en heren is duidelijk toch? Ik ben een boerenlul, ik lig toch ook niet te mauwen dat ze niet “Dames en heren, boerenlullen, de intercity naar Nijmegen heeft 7 minuten vertraging”. We draaien door mensen.  Serieus! Zo, dat was mijn bijdrage zo net voor de vakantie. Ik ben benieuwd of dieje langen bril van Dtv hem wel goedkeurt deze beledigende column! En voor iedereen die hieronder reageert: gullie bent mauwers! Óf je moet het letterlijk met me eens zijn, dan bende munne maat hè! Zo ben ik dan ok wer! Allemaal een fijne vakantie gewenst.