Jongerenraad Oss wordt gereanimeerd: 'Ze hadden bijna geen leden meer'

Gepubliceerd: Woensdag 08 november 2017 19:04

Jongerenraad Oss wordt gereanimeerd: 'Ze hadden bijna geen leden meer'

OSS - De Jongerenraad Oss wordt op dit moment gereanimeerd. De afgelopen tijd bleek dat het niet liep. Er was geen voorzitter meer en formeel ook geen bestuur. Nu is men bezig om het orgaan voor jongeren in Oss nieuw leven in te blazen.

Op alle social media kanalen van Jongerenraad Oss valt één ding op: de raad is de laatste tijd allesbehalve actief. 'De Jongerenraad Oss geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente Oss, om zo de Osse jongeren te vertegenwoordigen', spreekt de raad op de eigen site, maar een blik op datzelfde medium leert dat de laatste adviezen dateren uit 2014. Een ex-lid van de raad geeft aan dat er het laatste halfjaar op aandringen van wethouder Kees van Geffen is geprobeerd om Jongerenraad Oss weer tot draaien te brengen. "Maar dat is door verschillende omstandigheden niet gelukt", klinkt het. Op dit moment heeft de raad geen voorzitter en formeel ook geen bestuur. Jongerenraad Oss bestaat achttien jaar.

Van Geffen
Wethouder Van Geffen geeft zelf ook aan dat de situatie niet rooskleurig is. "We zijn druk bezig met het reanimeren van de jongerenraad", aldus Van Geffen. Om in medische termen te blijven: hoe groot is de kans dat de patiënt het overleeft? Van Geffen: "Ik durf niet voor de volle honderd procent te zeggen dat het gaat lukken, maar eigenlijk is het mijn eer te na om het verloren te laten gaan. Uiteindelijk ga ik er wel van uit dat er nieuw leven komt." Hij gaat verder: "Het probleem was dat de jongerenraad bijna geen leden meer had. In het verleden zijn er jongeren actief geweest die weer mensen uit hun eigen omgeving erbij betrokken. Op een gegeven moment is een groep afgehaakt waardoor er maar een klein deel over is gebleven." Voor jongerenparticipatie trekt de gemeente Oss ongeveer 10.000 euro aan subsidie uit en daar valt de jongerenraad ook onder, weet Van Geffen. Het is echter allesbehalve vanzelfsprekend dat het bedrag daadwerkelijk uit wordt gekeerd: "Het is niet zo dat we elk jaar netjes 10.000 euro overmaken. Ze moeten verantwoording afleggen voor zo'n bedrag."

Gemeenteraad
Volgens de wethouder heeft de gemeenteraad een tijd geleden geconstateerd dat het niet liep. "We zijn toen een aantal trajecten ingegaan die op niets uit zijn gelopen. Met fracties hebben we vervolgens verschillende acties bedacht waar we nu mee bezig zijn. We proberen jongeren er weer bij te betrekken." Uiteindelijk is er weer een groep jongeren gevonden, volgens Van Geffen. "Zij trekken nu de kar, maar werken in de luwte. In die groep zit ook oud-voorzitter Vera van Pelt. Binnenkort verwachten we dat Jongerenraad Oss weer in de lucht is. Een dezer weken kiezen de leden een nieuw bestuur."