Giel van Orsouw maakt zich op voor laatste kunstje met 'zijn' FC Schadewijk

Gepubliceerd: Woensdag 16 mei 2018 14:16

Giel van Orsouw maakt zich op voor laatste kunstje met 'zijn' FC Schadewijk

OSS - FC Schadewijk staat met nog twee wedstrijden te gaan bovenaan de vierde klasse. Twee keer winnen en de titel is binnen. Het zou de kroon op het werk zijn voor trainer Giel van Orsouw. De voetbalman is bezig aan zijn 33e en laatste seizoen als trainer in het amateurvoetbal.

We spreken Van Orsouw die in een feestelijke stemming is. "Het appartement is net verkocht", zegt hij. De Ossenaar vertrekt na de competitie richting Spanje waar hij gaat wonen vanwege de gezondheid van zijn vrouw. "We wonen daar aan de Costa Blanca, onder Alicante. Dat heeft mijn vrouw ook verdiend. Jarenlang ben ik 11 maanden per jaar bezig geweest met voetbal, nu heeft ze recht op een ander leven. Ik ben luitenant geweest in het leger, maar thuis is mijn vrouw de kapitein", lacht hij.

Voordat Van Orsouw en zijn vrouw richting Spanje verhuizen 'moet' hij nog kampioen worden met FC Schadewijk. De kaarten zijn sinds afgelopen zondag gunstig geschud. De Ossenaren wonnen met 1-2 bij Maliskamp en concurrenten WEC en Nulandia lieten punten liggen. Nu staat zijn ploeg bovenaan. "Het is ongemeen spannend. Je ziet dat je geen punten kan laten liggen. Maar we staan er nu zo sterk mogelijk op. Het leeft binnen de club. FC Schadewijk is nog nooit zo dichtbij de derde klasse geweest. Dit is gewoon uniek." Zondag komt FC Uden naar sportpark De Neervelden. En dat is geen makkelijke tegenstander. "FC Uden speelt nog voor rechtstreekse handhaving, dus die zullen er net als wij vol voor gaan. Eerder dit seizoen hebben we gezwijnd in Uden, vooral in de eerste helft. We wonnen toen wel met 0-2." Een weekje later wacht met FC de Rakt weer een Udense tegenstander. "Zij weten al dat ze nacompetitie spelen tegen degradatie, misschien dat ze wat spelers sparen. Wij moeten zorgen dat we daar winnen."

FC Schadewijk stond dit seizoen al vaker bovenaan, maar leek na dertien of veertien wedstrijden de aansluiting met de top te verliezen. "In die periode was het gat met WEC een punt of zeven. Iedereen zei: 'Richt je maar op de nacompetitie.' Maar ik heb altijd gezegd dat we nog moesten spelen om het kampioenschap. En toen we laatst met 0-3 wonnen bij Festilent zei ik: 'Wij gaan kampioen worden.'"

Cirkel
Een kampioenschap zou voor Van Orsouw de cirkel rond maken. De clubman was een van de kartrekkers in de oprichting van de club in 1980 en stond als trainer verschillende periodes aan de zijlijn. Inmiddels is hij bezig aan zijn 33e seizoen als trainer. "Het valt niet te beschrijven wat dit voor mij zou betekenen. Om zo afscheid te nemen van mijn eigen club zou het allemaal waard maken. Ik hoop dat supporters, sponsoren, leden en oud-leden allemaal naar De Neervelden komen zondag." Echt bezig met het afscheid is hij nog niet. Hij weet ook niet of de club iets heeft geregeld na de laatste thuiswedstrijd aankomende zondag. Misschien is het ook geen echt afscheid. "Ik zal FC Schadewijk altijd een warm hart toedragen en als ze mijn hulp nodig hebben, dan wil ik helpen. Maar wel van afstand, natuurlijk. Na het einde van dit seizoen is het klaar voor mij. Dan zeg ik: 'Dit was mijn show, ik heb ervan genoten en hopelijk jullie ook.'"