FC Oss - FC Den Bosch: wedstrijd met oude bekenden

Gepubliceerd: Woensdag 18 oktober 2017 09:21

FC Oss - FC Den Bosch: wedstrijd met oude bekenden

OSS - De streekderby FC Oss - FC Den Bosch staat voor aankomende vrijdag op het programma. En voor sommige deelnemers is het een weerzien met oude bekenden.

Beide ploegen kunnen hoop putten uit de vorige wedstrijd. FC Oss won afgelopen vrijdag knap met 1-3 bij SC Cambuur en rekende (voorlopig) af met een vervelende gewoonte: een 0-2 voorsprong met de rust werd nu niet weggegeven. Ook FC Den Bosch won in de vorige speelronde: Jong FC Utrecht werd met 1-0 aan de zegekar gebonden. Naast de gebruikelijke sentimenten is de ontmoeting tussen FC Oss en FC Den Bosch er ook een van belang voor de ranglijst. Beide ploegen hebben veertien punten. De Ossenaren staan op een vijfde plek, de Bosschenaren op een zevende. FC Oss heeft wel een wedstrijdje minder: de wedstrijd tegen Jong AZ moet namelijk worden overgespeeld.

Oude bekenden
Zoals eerder aangehaald is aankomende vrijdag voor sommigen een weerzien met oude bekenden. Bij FC Oss spelen vier spelers met een verleden bij FC Den Bosch: Istvan Bakx, Ralph Vos, Dean van der Sluys (jeugd) en Richard van der Venne (jeugd). Bakx speelde de meeste wedstrijden voor de Bosschenaren: 78. En de club die de meeste treffers van Bakx heeft moeten slikken? Ook FC Den Bosch (4), samen met Jong PSV.

Vos kwam in de zomer over van FC Den Bosch en in 2014 kwam Van der Sluys over van FC Den Bosch. Van der Venne speelde in de jeugd van FC Den Bosch voordat hij naar de jeugd van, toen nog, TOP Oss kwam. Na omzwervingen via Berghem Sport, DESO en O.S.S.'20 kwam hij in 2015 bij FC Oss terecht. Bij de laatste overwinning van FC Oss waren Van der Sluys, Bakx en Van der Venne de hoofdrolspelers. Op 14 maart 2016 scoorden de drie allen één keer en dat was genoeg voor een 3-1 overwinning.

Maar ook bij FC Den Bosch lopen er mensen rond met een link naar het Osse voetbal. Doelman Nick Leijten keepte in de jeugd bij FC Den Bosch, maar vervolgens bij HVCH in Heesch en in Oss bij DESO. Bij de toenmalige Osse Hoofdklasser maakte hij zodanig indruk dat hij in 2015 benaderd werd door FC Oss om derde doelman te worden. Dat aanbod liet hij aan zich voorbijgaan en in 2016 werd hij benaderd door FC Den Bosch om tweede doelman te worden. Daarnaast is er nog het verdedigende talent Sam Kersten (19), hij heeft sinds dit seizoen een basisplaats. Kersten komt uit Ravenstein en speelde bij vv Ravenstein, TOP Oss en NEC Nijmegen voordat hij naar FC Den Bosch (Brabant United) vertrok. Daarnaast traint Kersten bij SV TOP de O15-1.

In de technische staf van FC Den Bosch werken met Wil Boessen en Erik van der Ven twee mannen met een verleden in Oss. Trainer Boessen leidde in het seizoen 2014-2015 de Ossenaren naar de play-offs, maar maakte het toetje niet mee. Hij werd voor die tijd op non-actief gesteld vanwege interne conflicten. Assistent-trainer Van der Ven speelde in de seizoenen 2007/2008 en 2008/2009 voor TOP Oss.

Onderlinge ontmoetingen
FC Oss en FC Den Bosch namen het 41 keer tegen elkaar op. Daarvan wonnen de Bosschenaren er 21, FC Oss moest het met 13 zeges doen. Zeven keer werd het gelijk. Maar over de laatste tien ontmoetingen doen de Ossenaren het (iets) beter. Vijf wedstrijden won FC Oss, vier keer gingen de punten naar FC Den Bosch en één keer werd het gelijk. Dat gelijkspel was in de laatste ontmoeting op 17 februari 2017. Fatih Kamaci schoot FC Oss na een halfuurtje op 1-0, maar tien minuten later was het via Mario Bilate 1-1.