Duurzaamheid: niet kakelen, maar eieren leggen!

Gepubliceerd: Donderdag 05 april 2018 18:01

Duurzaamheid: niet kakelen, maar eieren leggen!

Onze nieuwe columnist Henk Kwakkel geeft zijn mening over het begrip duurzaamheid, en vooral over hoe daar in de gemeente Bernheze mee wordt omgegaan.

De gemeente Bernheze gebruikt duurzaamheid als containerbegrip: energieagenda, klimaatneutraal, energieweverij, duurzaam bouwen en wonen, enz. Voornamelijk beperkt tot de fysieke, de zogenaamde harde sector. Het moet meer zijn dan dat.

Het stof van de verkiezingen is opgetrokken. De kretologie├źn liggen achter ons en we kunnen de gemeenteraad gewoon weer aanspreken op daden in plaats van wollige verhalen! Want aan woorden hebben we niks.

Laat ik maar meteen een heet hangijzer beetpakken. Alle huizen in Bernheze moeten binnenkort van het gas af. Vraag van mij als burger: wie gaat dat betalen? Want investeren in warmtepompen, zonnepanelen en andere energiebesparingen kost geld. Veel geld. En niet iedereen kan dat betalen of verdient de investering terug. Vult de gemeente bestaande subsidies aan? En hebben we een duurzame samenleving als we in Groningen de gaskraan dichtdraaien en de huizen blijven scheuren? Een beetje solidariteit hoort toch ook bij duurzaamheid?

Nog zo'n showstopper: de agrarische bedrijfsvoering. Ook Bernheze ondervindt daarvan hinder. De provincie heeft het voortouw genomen om daar wat aan te doen. Sommige raadsleden in de gemeente vinden dat toch wel wat snel gaan. Ik vind dat de agrarische sector zelf - op grote schaal - innovatief aan de slag moet gaan (zoals de voorman van ZLTO onlangs bepleitte) in plaats van te kijken naar de landelijke normen. Het kaasstolpidee (maximum plafond voor de totale uitstoot) uit de jaren '70 van de vorige eeuw is achterhaald.
Ik wil geen buitengebied zonder vee. In tegendeel. Da's immers net een kroket zonder mosterd. Maar ik wil wel beperking aan de voorkant van wat de boer in het vee stopt. Want wat je een beest in de bek stopt, komt er aan de achterkant weer uit. En de consument moet bereid zijn om daaraan mee te betalen. Duurzaamheid heeft namelijk een prijs. Die betalen we samen.

In de dorpen Heesch, Heeswijk-Dinther en Nistelrode zijn of wordt het centrum op de schop genomen. Letterlijk. In Heesch noemt men dat de Operatie Steenbreek. Toegegeven, de bomen zijn verdwenen en het is een kale boel. Als ik de panelen bij de Labrys bekijk, komen er verplaatsbare boompjes voor terug, die flexibel ingezet kunnen worden. Een soort mobiliteitsmaatregel dus. Maar we zouden toch de mobiliteit terugdringen? Zelf personeel opleiden en geen externe deskundigen aantrekken, ook niet om multifunctionele accommodaties te adviseren over duurzaamheid. Of is de kracht van Bernheze toch kleiner dan sommige raadsfracties ons voorhouden?

Ik las dat ze in Heeswijk-Dinther en Nistelrode de overlast van vrachtwagens willen beperken. De oververtegenwoordiging in de raad heeft dus toch zin. In Heesch namelijk,daveren de vrachtwagens straks gewoon dwars door het vernieuwde centrum. Sterker nog: door 30-km woonwijken. Hoezo duurzaamheid? Waarom niet een knip in t Dorp, tegenover de Smidse?

Vier jaar geleden heb ik op een ondernemers-forum gepleit voor de Duurzaamheidsbarometer om inzicht te geven in ambities en initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Geen idee of de gemeente dit instrument intussen toepast. Niets van gemerkt in ieder geval. 't Zou het meten van behaalde doelen een stuk eenvoudiger maken. En dat is immers de taak van de raad?

In het kader van de bezuinigingen, is er veel groen verdwenen. Omgevormd, zoals de verantwoordelijke wethouder destijds zei. Deskundigen weten dat groen bijdraagt aan ons leefmilieu, depressiviteit soms kan verminderen. Da's ook duurzaamheid. Zorgkosten omlaag.

Duurzaamheid hoort volgens mij in je genen te zitten. Zorgen dat we de generaties na ons een eerlijke wereld geven. Niet steeds de grenzen opzoeken van wat nog kan om binnen te lijntjes te kleuren, maar anders denken en je verantwoordelijkheid nemen om SAMEN te leven.

Vandaag start ik als columnist. Vanaf nu ben ik dus media-deskundige. Want als je ergens een mening over hebt en die met anderen deelt, ben je tegenwoordig deskundige. En de media hebben overal verstand van. Ik ook; heb in ieder geval een mening!

Henk Kwakkel