Dooie boel?

Gepubliceerd: Dinsdag 05 april 2016 06:00

Columnist René van Rooij vraagt zich af of het beeld wel klopt dat het in Oss maar een 'dooie boel' is.{jcomments on}.

René van Rooij schrijft:

"Oss is maar ‘n dooie boel, de ene na de andere winkel sluit haar deuren, de een na de andere ondernemer gaat failliet. Oss wordt een spookstad!.......Ik vat hierbij even samen hoe de gemiddelde Ossenaar die ik spreek over Oss denkt. Ik knik vaak instemmend, want ondanks dat ik zelden het centrum bezoek, ondanks dat ik zelden tijd heb om Osse Horeca te bezoeken, zie ik deze berichten via de diverse (social) media binnendruppelen. Oss is daarnaast op z’n zachtst gezegd niet echt ruimdenkend als het gaat om het naleven van regeltjes en wetten, en wil Oss zich ‘n keer wat ruimer opstellen dan wordt ze teruggefloten van hogerhand.

Er zijn tegenover bedrijven die massaal omvallen en de deuren sluiten gelukkig ook nog steeds ondernemers die op dat zelfde moment een frisse start maken. Daar staan echter de kranten niet bol van, want dat zou neigen naar  gratis reclame. Jammer natuurlijk, want ik vind het eigenlijk wel nieuwswaarde hebben wanneer ‘n leegstaand pand eindelijk opnieuw wordt betrokken. Daarnaast ben ik dan nieuwsgierig wát er in komt, en wat ze precies gaan doen. Toch?

Het parkeren in en rond het centrum is ook nog steeds ‘n heikel punt: wel of niet gratis parkeren? Ik ben als consument natuurlijk vóór gratis parkeren, of dat nu de economie stimuleert of niet. Gratis is altijd goed. Dat de gemeente daarbij ‘n hoop geld misloopt maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit. Daarbij zou dat betekenen dat de parkeerwachters die azen op auto’s die een paar minuutjes over hun parkeertijd gaan zich kunnen gaan bezighouden met belangrijkere zaken. Alleen nog mensen (DIK) bekeuren die onterecht op een invalideparkeerplaats gaan staan of hun auto zo asociaal wegzetten dat zij daarmee anderen hinderen. Misschien kunnen ze dan ook op meer sympathie rekenen van de Ossenaren.

Afgelopen zondag ging ik een dijkritje maken met mijn geliefde oldtimer (die in Oss gelukkig nog wél gewoon mag rijden!) en ik reed via de Burgwal, Eikenboomgaard via de rotonde op de Singel richting Macharen. Ik zag op de kruising bij het Juffie (jawel, de Ossenaar blijft dit Friethuys nog 50 jaar Juffie noemen denk ik) dat de terassen aan de linkerzijde, en aan de rechterzijde compleet uitpuilden! Dáár werd ik nog eens vrolijk van, zelfs al was ik op dat moment BOB! Een eindje verder de Eikenboomgaard op was het bij de Keijzer ook een drukte van jewelste. Zo druk, dat ik later op Whatsapp zag dat ik door 2 familieleden was gespot die ik in het voorbijgaan gemist had.  Lekker druk in Oss dus! Mooi! Zo moest het eigelijk ieder weekend ‘s avonds ook zijn.

Na mijn rondrit over de dijken van de prachtige dorpjes rond Oss bedacht ik mezelf dat het eigenlijk geweldig is dat je in slechts 10 minuten rijden kunt ontsnappen aan alle drukte, bedrijvigheid en verkeer, maar dat wanneer je iets nodig hebt als Ossenaar, eigenlijk alles binnen loop- of fietsafstand voorhanden is. Alles, behalve een muziekwinkel en natuurlijk ons Ziekenhuis! Daar ben ik dus nog steeds ziek van, en vele Ossenaren met mij denk ik."