De veerkracht van Oss!

Gepubliceerd: Vrijdag 17 februari 2017 17:00

De veerkracht van Oss!

Columnist Robert-Jan Steegman is trots op de mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor het carnaval, sport en maatschappelijk leven.

Afgelopen dinsdag mocht ik weer aanwezig zijn als begeleider van onze Stadsprins Zijne Doorluchtige Hoogheid Bennie I bij de Sleuteldragersborrel van de Provincie Noord Brabant. Daar komen jaarlijks de Prinsen, Vorsten en andere uitverkorenen uit de diverse Carnavalsrijken van onze Provincie op bezoek bij de Commissaris der Koning, Wim van der Donk. Hij wil wel eens zien wie tijdens de Carnavalsdagen het gezag overnemen van de Burgemeesters en Wethouders. Een leuke bijeenkomst, vooral om te zien hoe de tradities - en zeker de kostuums - er elders uitzien.

Aanstaande zondag vind in het Gemeentehuis een vergelijkbaar evenement plaats. Dan overhandigt onze Burgemeester Wobine Buijs de sleutels aan de Prinsen Carnaval van onze steden en dorpen. Het Gemeentehuis staat dan vol met bonte gezelschappen vol veren en andere pracht,. Raden van Elf, dansgardes en uiteraard ook dweilkapellen zorgen voor een gezellige sfeer en een prima baromzet.

In zijn toespraak afgelopen dinsdag noemde de  Commissaris het verzamelde gezelschap met veel gevoel voor humor 'de veerkracht van Brabant', verwijzend naar de vele pauwenveren voor hem. De uitverkoren prinsen en adjudanten, maar ook hun gevolg bestaan immers uit mensen die hun sporen in de lokale gemeenschap meer dan verdiend hebben. Mensen die kennelijk naast het vele vrijwilligers werk dat ze doen ook tijd hebben om een jaar de scepter te zwaaien in hun eigen rijk. "U bent onderdeel van het sociale kapitaal van Noord Brabant" kregen wij mee als prachtig compliment.

Zulk kapitaal staat zondag ook in Oss, in het gemeentehuis. Hoe ik dat weet? Al jaren woon ik met veel plezier in Megen en ben ik daar actief als jeugdleider en sinds twee jaar als voorzitter van de gezamenlijke jeugd opleiding van de voetbalverenigingen SBV(Haren) en Ulysses (Megen), VITA genaamd. Wij zijn gezegend met een groot aantal vrijwilligers die veel tijd steken onze club. Veel van die vrijwilligers zie ik aanstaande zondag ook weer bij het Prinsenontbijt in Bellevue en de Sleuteloverdracht in het gemeentehuis. Ditmaal niet in hun VITA-coachjas maar in hun Harense of Megense carnavalstenue. Ik ben er zeker van dat ook de andere aanwezige carnavalsvierders veel meer doen voor hun woonomgeving dan 'alleen' meewerken aan het lokale carnaval. De veerkracht van Oss staat zondag dus in ons gemeentehuis en ik weet dat onze burgemeester daar trots op is, en terecht!