De Tovenaars van Oss

Gepubliceerd: Donderdag 26 mei 2016 13:15

Robert-Jan Steegman zoekt 'Tovenaars' om te komen met goede ideeën voor het Osse centrum.{jcomments on}

Robert-Jan Steegman schrijft:

'Het is vijf voor, nee, vijf over twaalf!'. 'Het water staat ons aan de neus'. 'Er moet echt iets gebeuren'. Teksten gelezen en gehoord rond de bijeenkomst van de Gemeenteraad over het Osse centrum. Centrummanagement en ondernemers zijn er - heel slim - in geslaagd om hun probleem (teruglopende omzet) ons probleem (de teloorgang het centrum) te maken, het staat nu immers op de agenda van de Osse politiek. Ze kwamen terug van een koude kermis: niet verrassend gezien het feit dat de publieke opinie weinig heil ziet in het verplaatsen van de bibliotheek (in mijn ogen een eindig verschijnsel uit de vorige eeuw) of zelfs de hele Lievekamp.

Waarom gooien we het niet over een andere boeg: maak van dit probleem een uitdaging en leg deze neer bij de Tovenaars van Oss. Wie dat zijn? Ik noem geen namen, vul ze zelf maar in, of beter, laat ze zichzelf maar melden. Het zijn van die ondernemende types die in het recente verleden Oss al hebben verlost van een aantal 'problemen', gewoon door er een uitdaging in te zien. Hieronder enkele voorbeelden:

Ongeveer twintig jaar geleden wisten we niet wat we moesten doen met de oude muziekschool aan de Eikenboomgaard. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en enkele ondernemers kwamen met het idee om de school om te vormen tot wat het nu is: De Ontmoeting, jarenlang succesvol en nu op de weg terug na een doorstart. Iets dergelijks gebeurde ook toen de Groene Engel dreigde te verdwijnen. De horecafunctie werd onderbracht bij een ondernemerspaar en de Engel kon door. Dat huwelijk bleek wat lastig (zwaar understatement) maar het was achteraf wel de reddende engel.

Een ander voorbeeld: de Talentencampus. Ook daar is een probleem, een bijna failliete betaald voetbal organisatie, opgepakt als uitdaging door een aantal ondernemers en ondernemende directeuren van Hooghuis en Brabant Wonen. Langzaam maar zeker zien we de contouren ontstaan van een uniek gebied waar onderwijs en sport elkaar tegenkomen. En de ook de recente prijsvraag over de bestemming van de Sheddaken geeft maar weer eens aan dat ondernemers wel raad weten met een uitdagend vraagstuk, al heb ik mijn twijfels bij de invulling die is gekozen met een evenementenhal (hebben we al op de Rusheuvel) en winkelruimte (waarvan we al een overschot hebben).

Mijn suggestie is dus om het probleem als uitdaging neer te leggen bij een aantal Tovenaars van Oss. De opdracht: zoek een bestemming voor de leegstaande panden in het centrum, vooral de V&D,  waarmee het Osse centrum meer maar vooral andere bezoekers gaat trekken, die hier anders nooit komen en speciaal naar Oss komen voor.... In andere steden zoals Zwolle met Museum De Fundatie, Emmen met de Dierentuin, Leiden met Corpus en Groningen met de Bowie-tentoonstelling heeft dat geleid tot een boost van het centrum. Ik weet zeker dat er een aantal ambitieuze maar haalbare alternatieven op tafel komen wanneer je de creativiteit en ondernemerszin van deze tovenaars aanspreekt.

En heeft de Osse politiek daarbij nog een rol? Uiteraard, maar faciliterend: maak het centrum beter bereikbaar (Boterstraat weer open evenals de doorgang achter de HEMA) en maak het parkeren spotgoedkoop, liefst gratis met blauwe zones. En zorg ervoor dat bij een herbestemming van de V&D geen tijd verloren gaat met het aanpassen van bestemmingsplannen en het aanvragen van vergunningen. En laat - tot slot - een standbeeld plaatsen ter ere van de Tovenaars van Oss!