De stadsprins, een ondernemend type

Gepubliceerd: Dinsdag 08 november 2016 11:26

De stadsprins, een ondernemend type

Robert Jan Steegman trekt een vergelijking tussen de verkiezing van de Stadsprins en de Ondernemer van het Jaar.

"Zoals u misschien weet - en anders weet u het nu - ben ik naast columnist van dit medium ook President van de Stichting Carnavals Viering Oss (SCVO), de stichting die het openbaar vieren van carnaval in Oss samen met clubs, kapellen en vele anderen mogelijk maakt. Een van onze taken is het benoemen van een Stadsprins die een jaar lang het symbolisch middelpunt is van het mooie Osse volksfeest carnaval. Als President zit ik jaarlijks een zorgvuldig samengestelde Geheimraad voor die de Stadsprins kiest. In deze Raad zitten een oud Stadsprins, een lid van een Osse carnavalsvereniging of - club, een lid van een Dweilkapel, een bestuurslid en een commissievoorzitter van de SCVO en een vertegenwoordiger van de Osse bevolking. Samen met hen stel ik een lijst samen van mensen die ik mag gaan benaderen om ditmaal de 53e Stadsprins te worden. Het is namelijk niet gezegd dat iemand ja zegt, dus het is goed om meerdere namen in een bepaalde volgorde te zetten en te benaderen.
Rond deze tijd beginnen de speculaties en ook de indianenverhalen. 'Het is dit jaar een (carnavals)clubman', 'Het is een muzikant, die zijn aan de beurt maar ook 'het zal wel weer een ondernemer zijn'. Die laatste ópmerking triggerde mij. Er wordt - ten onrechte - kennelijk een verband vermoed tussen iemand zijn functie, portemonnee en het ludieke ambt van Stadsprins. Zo gaat het gerucht dat het wel 10.000 Euro kost om een jaar lang met de Ossekoppenscepter te zwaaien. Ik kan u verzekeren dat op de lange lijst met kandidaten allerlei mensen staan, van inderdaad de ondernemer tot iemand die keihard werkt maar wel 'gewoon' in loondienst is.
Afgelopen vrijdag kreeg ik een brief van de organisatie van het Osse Business Gala op mijn bureau. Het was een oproep om kandidaten aan te dragen voor de veelbelovende en de zeg maar reguliere Ondernemer van het Jaar aan te dragen. Daarbij werden een aantal eisen vermeld en ik kon niet anders dan denken aan de geschetste onterechte aanname.
In ons Huishoudelijk Reglement staan een aantal vereisten waaraan de Stadsprins moet voldoen. Van onbesproken gedrag, een persoonlijkheid, onderscheidend, welbespraakt, wonend en/of werkend in de gemeente Oss. Ze lijken als twee druppels water op de criteria van die van de Ondernemers van het Jaar. Dat verklaart dan ook waarom de Osse Stadsprins soms ook ondernemer is. Als je in staat bent om jezelf zakelijk te onderscheiden val je vaak ook op in het lokale Carnaval (mits je niet je met ondernemen verdiende geld aan het opmaken bent in een wintersportoord...).
Uit eigen waarneming kan ik zeggen dat het ambt van Stadsprins een hele onderneming is. Het bedrag dat hij of zij (jawel, dat kan ook) kwijt is valt mee. Wat het wel kost is bergen aan tijd. Ook dit jaar hebben we weer iemand gevonden die prima is toegerust voor de taak, een ondernemend type dus. Misschien is het een ondernemer, wellicht is het iemand die het in zich heeft om ondernemer te worden, maar het kan ook een werknemer zijn. Niet voor niets kan ook de Ondernemer van het Jaar ook iemand zijn die 'gewoon' in loondienst zijn. Het is in ieder geval iemand die de kop boven het maaiveld durft uit te steken en daar heeft niet alleen ondernemend maar ook carnaval vierend Oss behoefte aan. Over 10 dagen weet u ook wie het geworden is."