De lusten en de lasten

Gepubliceerd: Dinsdag 07 juni 2016 12:16

Chris Ermers vindt dat de lasten en lusten tussen Oss en de provincie nogal ongelijk verdeeld zijn.{jcomments on}

"Oss ligt binnen Brabant niet alleen in een wat verloren hoek, het zit (ik zou bijna zeggen, als vanouds) ook in de hoek waar de klappen vallen. Dus was er deze week in de gemeenteraad de alsmaar terugkerende vraag “Waarom zij de lusten en wij weer de lasten?”. Want er is al wat gehaald in Oss. Bij het oude Organon bijvoorbeeld, door Akzo die de boel aan Amerikanen verkocht . Een stukje is met veel inspanningen omgebouwd tot Pivot Park. Het is weer investeren en zij incasseren. Want op dat Park rinkelt voor enkele bedrijven de kassa weer heel aardig. Dat geldt ook voor de BOM. Nee niet een tegen alle inspanningen van Organon in toch Bewust Ongehuwde Moeder, maar de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij. Handenwrijvend kijken ze al waar het hier verdiende geld opnieuw geïnvesteerd kan worden. Allemaal geld dat mede verdiend is met geld dat Oss in het onroerend goed van het Park heeft gestopt. Dat helaas flink in waarde is gedaald. Zij de lusten, wij de lasten.

Oss en de provincie Noord-Brabant, het wil niet echt samen. Noord-Brabant, zo’n beetje de rijkste provincie van Nederland, investeert bij voorkeur in het versterken van de kracht van de vier grootste steden. Plus Helmond, een stad als Oss. Het is Oss echter nooit gelukt om eenzelfde positie als Helmond te verkrijgen. Geld van de provincie voor de ontwikkeling van Oss? De toenmalige gedeputeerde vond de Talentencampus een geweldig plan, daar zou de provincie zeker geld in stoppen. Nooit gezien. En vanuit Den Bosch is er nooit een vinger uitgestoken om het ziekenhuis voor Oss te behouden. Integendeel. Daar zag men liever op die plek bij Paalgraven een motorsportcircuit zodat de rest van Brabant hier herrie kon komen maken. Zij de lusten, Oss de lasten?

Nou heeft de provincie zelf een probleem. Al die veeboeren tussen Helmond en Uden produceren een oceaan aan mest. Dat is de burgers in die streek zo hoog in de neusgaten gaan zitten, dat ze er in het Provinciehuis hoofdpijn en buikloop van hebben gekregen. Want in die streek waar ze al die mest produceren en waar ze ook goed geld aan verdienen, daar pikken ze een mestverwerkingsfabriek niet. En de provincie boog en is nog eens gaan kijken en kwam in zo’n verloren uithoek terecht waar nog wel klap kon vallen. Want de provincie is goed in het verdelen van lusten en lasten.

Nou waren ze in Den Bosch altijd al gek op varkens. Wist u dat voor het provinciehuis door sponsors een fraai bronzen beeld is opgericht, van een varken met een toom biggen? Maar die liefde voor het varken lijkt nu toch een beetje bekoeld. Maar er zijn nog steeds grote boerenbelangen waar ze zich in Den Bosch graag voor inspannen. Want vee is geld, nietwaar? En geld, eerder al gezegd, dat wil Oss ook wel. Zo bezien is één en één twee. Oss en Den Bosch hebben het blijkbaar op een akkoordje gegooid. Ik vermoed dat de burgemeester van Oss, die de weg op afdeling economische zaken van het Provinciehuis kent als geen ander, wat geld heeft los gekregen in ruil voor toestemming om dan maar in Oss die mestverwerkingsfabriek te vestigen. Een beetje als een dief in de nacht, zonder de raad te raadplegen of de bevolking erbij te betrekken.

Het College van Oss de lusten, maar dit keer zijn de lasten heel direct voor de inwoners van Oss. Je zou maar veel geld aan de gemeente hebben betaald voor een perceel of woning op de Horzak in de verwachting dat je ging wonen in een mooie, duurzame wijk. En dan splitst dit gemeentebestuur je zo’n mestverwerkingsfabriek  in de maag. Door een wat stiekeme afspraak van het College met een club van boerenbelangen, met de lokale ondernemer Nooijen en met de provincie. Het zal wel het economisch belang van Oss heten. Maar de winst van een enkeling, al of niet uit Oss, valt in het niet bij de vermindering van het woongenot en de waardevermindering van de huizen van heel veel inwoners in deze gemeente. En dan hebben we het nog niet over de gezondheidsrisico’s gehad. Of over al dat extra vrachtverkeer. Het College heeft zo te zien een nogal verkeerde afweging gemaakt. We mogen aannemen dat ze door de Raad worden teruggefloten."