De Bibliotheek Oss helpt

volwassenen met lezen en schrijven

di 21 nov

De Bibliotheek Oss helpt

De Bibliotheek Oss helpt ook volwassenen met lezen en schrijven
Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, krijgen een flinke steun in de rug. In heel Nederland kunnen zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder dit soort hulp goed gebruiken. De Bibliotheek Oss biedt hulp om de basisvaardigheden te verbeteren. Eind dit jaar opent er een Taalhuis in de Bibliotheek Oss waar inwoners en organisaties in de gemeente Oss terecht kunnen met taalvragen. Iedereen die het lastig vindt om bijvoorbeeld een brief te lezen, een boodschappenlijstje te schrijven of de (klein)kinderen voor te lezen is welkom.
Klik en Tik
De cursus Klik & Tik helpt mensen met weinig computerervaring en volwassenen die moeite hebben hun weg te vinden op het internet. In de cursus komen zes onderwerpen aan bod: het internet op, websites bekijken, zoeken met een zoekmachine, invullen van een online formulier, e-mailen en downloaden. Deelnemers die nog nooit met een computer hebben gewerkt, kunnen beginnen met de basis: typen, slepen en klikken met de muis.
De cursus wordt gegeven in kleine groepjes op computers van de Bibliotheek. De deelnemer  volgt het programma op eigen tempo en onder begeleiding van een medewerker en vrijwilliger van de Bibliotheek. Iedere dinsdagmiddag van 13.15 - 14.45 uur. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden via md@nobb.nl of 0412-842011.
Oefenen met de Nederlandse taal
De groepsgewijze online training is bedoeld voor mensen die willen oefenen met de Nederlandse taal. Het oefenprogramma ‘NT2 school’ van Boom uitgeverij helpt anderstaligen die willen trainen voor het inburgeringsexamen. Wil de deelnemer (daarna) regulier oefenen dan biedt de Bibliotheek de taalprogramma’s aan van Oefenen.nl. Er is tevens aandacht voor ontmoeting en gesprek met elkaar.

De groepsbijeenkomst wordt gegeven in kleine groepjes op computers van de Bibliotheek. De deelnemer volgt het programma op eigen tempo en onder begeleiding van een medewerker en vrijwilliger van de Bibliotheek. Iedere dinsdagmiddag van 11.00-12.30 uur. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden via md@nobb.nl of 0412-842011.
 Digisterker
De cursus ‘Digisterker: werken met de elektronische overheid’ helpt inwoners van de gemeente Oss bij het aanvragen en gebruiken van een DigiD. Dit is een digitale toegangscode voor overheidsdiensten. Tevens leert men hoe handig informatie te vinden en hoe iets aan te vragen, ook op de website van de gemeente Oss. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing.
 De cursus wordt gegeven in kleine groepjes op computers van de Bibliotheek en duurt vier dagdelen. Aanmelden kan via www.bibliotheekoss.nl of de infobalie van de Bibliotheek. Deelname is gratis, het bijbehorende werkboek is verkrijgbaar voor €15,-.
 Aanbod voor organisaties
Professionals zoals taalaanbieders, werkgevers en welzijnsorganisaties die volwasseneneducatie aanbieden kunnen voor ondersteuning terecht bij de Bibliotheek Oss.
 Aanbieders van volwasseneneducatie en de Bibliotheek onderschrijven hetzelfde doel:
Laaggeletterden ondersteunen in hun taalontwikkeling en het zelfstandig leren lezen en schrijven. Met deze samenwerking weten cursisten de weg naar de Bibliotheek beter te vinden; waar ze terecht kunnen voor de juiste informatie en tools ter stimulering van het leerproces en verbetering van de eigen leefsituatie.
Het aanbod Basisvaardigheden voor organisaties bestaat uit rondleidingen in de Bibliotheek met uitleg over de beschikbare materialen, huurcollecties, leeskringcollecties, speciale bibliotheekabonnementen en verhuur van ruimte. Voor meer informatie: md@nobb.nl of 0412-842011.
 Zelf aan het werk in de Bibliotheek
Wie liever zelfstandig aan de slag wil met het verbeteren van zijn of haar taal-, reken- of digitale vaardigheden, kan daarvoor ook terecht in de Bibliotheek Oss. Dat kan met boeken op het Anders Lezen Plein, met de online oefenmaterialen op de computer in de Bibliotheek of via wifi met een eigen smartphone of tablet. Medewerkers en vrijwilligers beantwoorden vragen als dat nodig is.
Overige mogelijkheden in de gemeente Oss
In de gemeente Oss bieden meer organisaties hulp aan rond lezen en schrijven. De Bibliotheek kent deze organisaties en hun mogelijkheden. Als duidelijk is waarmee mensen moeite hebben, kan de Bibliotheek aangeven welke organisatie de best passende ondersteuning voor hen biedt. Vanaf eind 2017 kan men met deze vragen terecht in het Taalhuis van de Bibliotheek Oss.
 Campagne
De Nederlandse bibliotheken vragen aandacht voor basisvaardigheden: taalvaardigheid, digitale vaardigheden en rekenvaardigheid. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 2,5 miljoen Nederlanders van zestien jaar en ouder moeite te hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Samen met andere organisaties zorgen bibliotheken dat zij een minimum aan basisvaardigheden kunnen bereiken. Zodat zij ook goed kunnen deelnemen aan de samenleving.
De Bibliotheek is voor iedereen toegankelijk en dichtbij. In deze prettige omgeving kun je werken aan je persoonlijke ontwikkeling, in dit geval aan de verbetering van je taalvaardigheden. Veel dienstverlening is gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.