Daar is ie weer: De noordelijke randweg

Gepubliceerd: Woensdag 29 maart 2017 09:31

Daar is ie weer: De noordelijke randweg

Wethouder Gé Wagemakers over de noodzaak van een structurele oplossing voor de verkeersproblemen in Oss.

Vorige week werden nieuwe cijfers gepresenteerd over de verkeerssituatie in Oss. Het accent lag daarbij met name op het verkeer op de Raadhuislaan, Oostwal en Singel ’40-’45.
Deze cijfers geven ons niet alleen inzicht in aantallen maar ook het doel van de autoritten. Hieruit bleek dat naast relatief veel doorgaand verkeer op Raadhuislaan en Oostwal, vooral veel auto’s op de Singel ’40-’45 op weg zijn naar direct aansluitende woonwijken.
Op deze Singel loopt de reistijd inmiddels op met 13 minuten extra. Vooral de kruising met de Oostwal en de rotonde Koornstraat zijn obstakels. Ik denk voor heel mensen geen nieuws.
Het aanpakken van deze obstakels is vreselijk duur en geven geen oplossing. De singel heeft na de ingrepen in het verleden, gewoonweg te weinig capaciteit! Het ziet er mooi uit, maar het werkt niet. Bovendien wat doet deze verkeerssituatie met de woonkwaliteit?
Het bestemmingsverkeer op de Singel ’40-’45 heeft daarnaast geen alternatief! Biedt de noordelijke randweg dan een oplossing? Ik denk het wel.
De noordelijke randweg is vaak weggezet als een verkiezingspraatje van mijn partij. Onnodig en niet nuttig was dan vaak het commentaar. Dit laatste onderzoek bevestigt dat het met bereikbaarheid in Oss noord slecht gesteld staat. Maar er zijn meer zorgen: lange wachtrijen bij de vele spoorwegovergangen, opstoppingen op de Ruwaardsingel, de westzijde van Oss…
Oss heeft in de afgelopen decennia geen structurele verkeersmaatregelen genomen en daar betalen we nu een hoge prijs voor. De singelstructuur is niet compleet en is soms zelfs afgeknepen, spoorwegovergangen zijn niet aangepast, een ringstructuur ontbreekt. Oss is gegroeid, maar is het groeiende autoverkeer vergeten. Een bittere, maar stimulerende conclusie voor een wethouder verkeer.
Aan mij nu de taak om de verkeerstructuur hoger op de politieke agenda te krijgen. Om hardnekkige criticasters te overtuigen en het vooral geen politiek spelletje te laten worden. Daar is Oss niet mee geholpen.

Gé Wagemakers
Wethouder Verkeer