CDA Oss gokt op nieuwe start

Gepubliceerd: Donderdag 23 november 2017 16:02

CDA Oss gokt op nieuwe start

Columnist Gebert Lucassen geeft zijn ongezouten mening over de nieuwe kandidatenlijst van het CDA.

Amateurisme

Het aftellen richting gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 is begonnen. Alle partijen in Oss zijn nu bezig met het opstellen dan de kandidatenlijsten. De eerste lijst die voor een groot gedeelte bekend is geworden is die van het CDA. Het bestuur en kandidatencommissie lijken dit nogal amateuristisch te hebben aangepakt. Het gevolg was chaos tijdens de besloten Algemene Ledenvergadering van het CDA enkele weken geleden. De ledenvergadering was een dag voor de behandeling van de programmabegroting in de gemeenteraad. Een dommere datum kun je niet bedenken als je de raadsvergadering serieus wilt voorbereiden.

Vernieuwing

Het CDA kiest voor vernieuwing. Op Mari van Kilsdonk na staan alle huidige fractieleden op een onverkiesbare plaats of zijn met zachte en harde hand helemaal niet meer op de lijst gezet. Mari, de huidige fractievoorzitter, is lijsttrekker geworden. Ik vind hem een prima raadslid maar voorspel dat hij volgend jaar om deze tijd geen fractievoorzitter meer is. Tijdens de beter geplande ledenvergadering van afgelopen dinsdag knokte Nol van Lith zich knap terug naar plaats 9. Hij maakt als kandidaat uit de dorpen een goede kans om met voorkeurstemmen te worden gekozen. Marianne Zondag-Voets deed een poging op een verkiesbare plaats te komen maar dat mislukte.

Onzichtbaar

Het CDA zit nu met 2 wethouders in het college. Rene Peters was een topwethouder en een aantal jaren het zeer prominente gezicht van CDA Oss. Het managen van de fractie heeft hij laten lopen. Mede daardoor is de CDA fractie nooit goed uit de verf gekomen. Er werd zelfs een wethouder van buiten Oss aangetrokken. Zij doet haar best maar dat is lang niet genoeg om het CDA smoel te geven. Ik ben positief kritisch over het huidige college maar ik vind de CDA wethouders het minst uit de verf komen. De CDA fractie heeft in de gemeenteraad van Oss de afgelopen periode nauwelijks initiatieven laten zien.

Politieke moord

Het is ronduit een afgang dat er slechts 1 vrouw op een verkiesbare plaats is terecht gekomen. Een kandidatencommissie die alleen uit mannen bestaat en een voorzitter met persoonlijke politieke ambities helpt natuurlijk niet.  De kandidatencommissie en bestuur zijn ook verantwoordelijk voor de politieke moord op Hanneke Smits. Zij is eerder gepasseerd als wethouder waarna haar het fractievoorzitterschap is aangeboden. Dat is nog maar een jaar geleden en nu is ze op brute wijze aan de kant gezet. Het gevolg was veel emotie in de wandelgangen tijdens de gemeenteraadsvergadering daags na de ledenvergadering van het CDA. Mede door haar goede rol als commissievoorzitter wordt Hanneke door andere politieke partijen en ambtenaren zeer gewaardeerd. Daarom veel steunbetuigingen voor haar. Van het CDA krijgt ze stank voor dank. Misschien logisch van een partij die ‘ja, mits…’ zegt tegen de dreigende komst van de grootste mestfabriek van Europa naar Oss.

Ego’s

Mijn indruk is dat er sterke slimme persoonlijkheden in de top van de kandidatenlijst staan. Denk alleen niet dat ze weten waar ze aan beginnen. Gemeenteraadslid zijn is een vak en dat kun je er niet zomaar even bij doen. ‘Er staan bestuurders maar geen raadsleden in de top van de CDA-lijst’ is de mening van een ervaren politicus in Oss die ik laatst sprak. Daar ben ik het volledig mee eens. Knap dat het CDA Joris van Hest heeft binnen gehaald. Hij is uitermate kritisch over komst mestfabriek. Kortom grote ego’s op de lijst. Dat geeft geen garantie op een goede onderlinge samenwerking. Mocht het CDA weer in het college komen dan zijn er nogal wat wethouders-kandidaten die staan te trappelen.  Als ik Annemieke van der Ven was zou ik even wachten met het zoeken naar een huis in Oss.

Wordt vervolgd,
Gebert Lucassen