Campagnekoorts

Gepubliceerd: Vrijdag 09 februari 2018 16:32

Campagnekoorts

Bij columinst Gebert Lucassen slaat de campagnekoorts toe.

CAMPAGNEKOORTS

Griepepidemie en Carnaval zijn inmiddels in Oss uitgebroken. Dat geldt ook voor de verkiezingskoorts van de Osse politieke partijen richting gemeenteraadsverkiezingen 21 maart. GroenLinks lijsttrekker Dolf Warris schrok dat op de verkiezingsborden A1 posters geplakt mogen worden in plaats van eerder afgesproken A2 posters. Extra bestelling dus extra euro’s inleveren van het beschikbare campagne budget. De altijd behulpzame Joop van Orsouw bood aan Beter Oss posters beschikbaar te stellen voor GroenLinks.

Bij de SP zit campagne voeren in het bloed. De Osse afdeling is extra blij met powervrouw Lillian Marijnissen als landelijk boegbeeld. Wel jammer dat de SP tegenwoordig een spookraadslid heeft. Albert Arends is zelden meer aanwezig bij een raadsvergadering vanwege zijn werkt. Slecht voorbeeld voor de nieuwe SP generatie.

De VDG voert ook een onderlinge strijd om de voorkeurstemmen. Met kandidaten uit vele Osse kernen is het altijd spannend. VDG kreeg pittige kritiek uit Haren en schuift die kritiek over gebrek aan woningbouw door richting CDA-wethouder Johan van der Schoot. Buiten campagnetijd was hier vast subtieler mee omgegaan.
Het CDA doet krampachtig zijn best de gelederen te sluiten na de moeizame radicale vernieuwing. Meest opvallende kandidaten zijn nu nummer 12 Luc Godfroid en nummer 13 Kai Bloemers. Luc is begonnen aan een veelbelovende serie blogs met zijn toekomstvisie over onze gemeente. Kai heeft jongeren van alle partijen uitgenodigd om gezamenlijk voorlichting te gaan geven aan scholieren over de gemeenteraadsverkiezingen. Goed initiatief.

De PvdA is de campagne beroerd begonnen zonder dat afdeling Oss daar iets aan kan doen. De fractievoorzitter van de eerste kamerfractie voelde zich gedwongen op te stappen na een strategisch onhandige vakantie. Het is voor de PvdA te hopen dat onweerswolken uit Den Haag snel overtrekken.
Daniël Jansen van VZS is vast blij dat hij mee mag doen. In het gemeentehuis heeft hij genoeg ondersteuningsverklaringen kunnen inleveren. Na 3 jaar lid te zijn geweest van het CDA heeft hij Jody Moors als partner gevonden. Jody komt van Beter Oss maar werd daar blijkbaar niet gelukkig. Een lijst met 2 kandidaten en toch een bont gezelschap.

Beter Oss heeft met 50-plusser Joop van Orsouw een veilige lijsttrekker. Het is hem zelfs gelukt jonge kandidaten op de lijst te krijgen. Ik heb zo’n vermoeden dat het verkiezingsprogramma kort en helder zal zijn. Slechte zaak dat tot nu toe alleen VVD, GroenLinks en D66 verkiezingsprogramma openbaar hebben gemaakt.

De VVD was laat met bekendmaken kandidatenlijst maar wel de eerste partij met openbaar maken verkiezingsprogramma. Lijsttrekker Gé Wagemakers uit in zijn blog kritiek op de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad. De hoofdredacteur schrijft over ondermijning. Niet de ondermijning die onze provincie teistert, maar door drank(mis)(ge)bruik door openbaar bestuurders. Gé noemt dit moralistisch. Ik vind dat hoofdredacteur BD wel een punt heeft. Lijkt me nodig dat nieuwe gemeenteraad en college een goed gesprek voeren over wat wel en niet kan. Niet alleen wat drankgebruik betreft.

D66 organiseerde als campagne aftrap een prima avond over robotisering en reikte daar maar liefst 4x het eerste exemplaar van het verkiezingsprogramma uit. Verder hoor ik in de wandelgangen gemopper vanuit D66-hoek over enthousiaste GroenLinks twitteraars. Twitter en Facebook zullen inderdaad wat scherper en gekleurder worden richting 21 maart. Niks mis mee. De campagnekoorts loopt op. Bij mij inmiddels 39 graden.

Wordt vervolgd,

Gebert Lucassen.