Berghemnaar vindt vuurstenen kernbijl uit Steentijd

Gepubliceerd: Woensdag 08 november 2017 15:42

Berghemnaar vindt vuurstenen kernbijl uit Steentijd

BERGHEM – Een wel hele bijzondere vondst voor Berghemnaar Martijn Leichtenberg. Een paar weken geleden vond hij een vuurstenen kernbijl uit de Steentijd op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam.

Leichtenberg vond de bijl tijdens een excursie, georganiseerd door Stichting Geo Oss, waar hij lid van is. Hij had verwacht er wat botten te vinden, maar dat liep toch even anders. Via een website kwam hij erachter dat het om een stenen kernbijl van zo’n 8.000 tot 10.000 jaar oud gaat. Het is de eerste kernbijl die ooit op de tweede Maasvlakte is gevonden.

Interesse
De archeologische dienst van Rotterdam gaat de bijl binnenkort fotograferen en tekenen om hem op te nemen in hun catalogus. “Ik ben echt super trots. Af en toe vind ik wat leuke dingen, maar dat iemand daar ook professioneel interesse in heeft, is wel echt heel bijzonder”, vertelt Leichtenberg.

Aankomende zondag is de vuurbijl te zien tijdens GeoSfeer, een mineralenbeurs in de Berchplaets in Berghem. De beurs is van 10.00 tot 17.00 uur.