Berchs-Heem zoekt nieuw onderkomen

Gepubliceerd: Donderdag 10 augustus 2017 14:25

Berchs-Heem zoekt nieuw onderkomen

BERGHEM – Heemkundekring Berchs-Heem uit Berghem moet in november weg uit het voormalige klooster aan de Sint Willibrordusstraat. Het bestuur doet een oproep op de website voor een mooie locatie in Berghem waar Berchs-Heem minimaal vijftien jaar zou kunnen blijven.

Zes weken geleden werd bekend dat Brabant Wonen, de eigenaar van het klooster, het gebouw gaat verkopen. Er zouden zorgappartementen in komen. Naast Berchs-Heem moeten ook TV-Berghem en het mortuarium op zoek naar onderdak. En ook de kapel gaat weg.

Intussen heeft het bestuur niet stil gezeten. “We hebben alles in Berghem afgezocht, maar niet alles is haalbaar voor ons qua budget”, laat penningmeester Lambert van Hintum weten.

“De beste optie is dat we de units van het verhuisde bijna-thuis-huis De Oase overnemen van Brabant Wonen. Die willen we dan neerzetten op het terrein van tuinvereniging De Hoessenhof aan de Burgemeester van Erpstraat. Wethouder Kees van Geffen is daar geen voorstander van, die wil ons liever in de Berchplaets hebben. Maar dat wordt te duur."

Begin september is er een vervolggesprek met de wethouder, de gemeente is eigenaar van de volkstuintjes. Deze optie zal volgens Van Hintum de inzet zijn van dat gesprek. “Mooie bijkomstigheid is dat we op die plek, dichtbij de Molenveldschool, lessen kunnen geven aan leerlingen”, aldus de penningmeester.

Berchs-Heem zat sinds 2013 in het klooster. Daarvoor was het oude raadhuis van Berghem het onderkomen voor de heemkundekring die 200 leden telt.