Berchs-Heem gaat nu voor permanente plek

Gepubliceerd: Vrijdag 11 augustus 2017 14:43

Berchs-Heem gaat nu voor permanente plek

BERGHEM - Met drie keer verhuizen in korte tijd is voor Berchs-Heem in Berghem een grens bereikt. De heemkundekring gaat nu voor een permanente locatie, maar begint als het aan penningmeester Lambert van Hintum ligt in de noodunits van de Oase.

De heemkundekring zat anti-kraak in het voormalige klooster van de zusters. Het was bekend dat het ging om een tijdelijke oplossing nadat ze in 2013 noodgedwongen moesten vertrekken uit het oude Raadhuis. Dat werd verkocht aan particulieren.

“We hadden ons archief hier net weer op orde en nu moet weer alles via een raampje op zolder naar beneden. Dat is toch weer een fikse klus waar heel veel tijd in gaat zitten”, aldus Van Hintum.

Waarheen?
Het is de bedoeling om de vrijgekomen units van hospice De Oase neer te zetten op het terrein van tuinvereniging De Hoessenhof in Berghem. “Ze zijn van BrabantWonen en die willen ons daarbij helpen. Wij hebben op die manier weer even de tijd om na te denken over een permanente plek. Die zouden we kunnen bouwen bij de tuinvereniging”, zegt de penningmeester. Samen met de tuinvereniging wil de heemkundekring daar lessen gaan verzorgen voor basisschool-leerlingen.

Frank den Brok
Dit concrete plan wordt begin september besproken met de gemeente Oss. De hoop van de penningmeester is daarbij gevestigd op wethouder Frank den Brok. “Hij heeft cultuur in zijn portefeuille én is Berghemnaar”, aldus Lambert van Hintum.

BrabantWonen zet het voormalige klooster per 1 september te koop. De toekomstige eigenaar bepaalt vervolgens wat er in gaat komen, daar is nu nog niks over bekend. Omdat het een gemeentelijk monument is, moet de voorkant in ieder geval intact blijven.