(Foutje) bedankt!

Gepubliceerd: Woensdag 11 januari 2017 11:55

(Foutje) bedankt!

Vrijwilligers verdienen een complimentje, vindt columnist Robert-Jan Steegman. Zoals die van Honk- en Softbalvereniging Cardinals voor hun inzet bij Winterland.

We doen het misschien te weinig: mensen bedanken wanneer ze iets voor je gedaan hebben. Het is ook een bekende valkuil wanneer je als organisatie een evenement afsluit en de vele mensen wilt bedanken die hebben meegewerkt en dan bepaalde mensen vergeet. Het overkwam het bestuur van Winterland bij de afsluiting vorige week.

Al negen edities zorgen de vrijwilligers van Honk- en Softbalvereniging Cardinals voor de schaatsverhuur en het onderhoud van het ijs. Spelers en ouders van jeugdleden zijn gedurende de weken voor Kerst en Oud en Nieuw, maar ook op de feestdagen zelf, in touw om de ijspret mogelijk te maken. Nu ontvangt de club daarvoor een vergoeding, een welkome aanvulling voor een vereniging die de beoefening van een in verhouding dure sport mogelijk maakt voor Oss en omstreken. Je mag volgens mij als Winterland blij zijn met een club die inmiddels met de nodige routine zoveel tijd steekt in je evenement. Jammer dat ze dan - ik ben ervan overtuigd onbedoeld - over het hoofd worden gezien bij de afsluiting van het overigens zeer geslaagde evenement.

Is dit stuk dan bedoeld om het bestuur van Winterland terecht te wijzen? Nee, integendeel! Ik ken voorzitter Joris Teulings een beetje (understatement, we hebben altijd prettig samengewerkt binnen het Osse Carnaval) en weet daarom dat het een foutje is en zeker geen bewuste weglating. Ik kan me voorstellen dat de vermoeidheid, de trots en het enthousiasme ervoor zorgden dat dit even vergeten werd, ook al omdat  de inzet van de Cardinals zo vanzelfsprekend lijkt. Complimenten voor de wijze waarop dit kersverse bestuur het stokje heeft overgenomen en meer deed dan besturen alleen en zelf de handen uit de mouwen stak: ze woonden als het ware vier weken op de Heuvel (vandaar de camper?).

Oss mag trots zijn op vrijwilligers die Oss een geweldige gemeente maken waar altijd iets te doen is. Mensen als Teulings en zijn bestuursleden moeten gekoesterd worden. Maar dat geldt zeker ook voor de mensen van de Cardinals, in het bijzonder de bestuursleden die ervoor zorgden dat de diensten gevuld werden en er voldoende begeleiding was voor de vrijwilligers. Laten we ons voornemen - daar is het immers de tijd voor - dat we wat meer oog hebben voor het vele werk dat de Osse vrijwilligers steken in al die activiteiten. Bedanken kost weinig moeite, een opgestoken duim of een welgemeende schouderklop is vaak al meer dan voldoende.